Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎗 Blodprov visar om bröstcancern har spritt sig

🎗 Blodprov visar om bröstcancern har spritt sig

Förekomsten av ett visst protein i blodet kan visa om en kvinna löper högre risk för att bröstcancern ska spridas.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Nio av tio som fÄr bröstcancer överlever tio Är eller mer, men för de med spridd bröstcancer sÄ lever hÀlften av dem kortare Àn tre Är. Ju tidigare det gÄr att upptÀcka att bröstcancern spritt sig desto snabbare kan rÀtt behandling sÀttas in och patienten kan leva lÀngre.

DessvÀrre Àr det svÄrt att tidigt upptÀcka om cancern spritt sig, men en upptÀckt frÄn forskare vid UmeÄ universitet kan öka chanserna för tidig upptÀckt. I sin doktorsavhandling beskriver nÀmligen överlÀkaren och doktoranden Malin Jansson att höga nivÄer av proteinet kollagen IV i blodet kan vara ett tecken pÄ spridd bröstcancer.

”Den goda nyheten Ă€r att upptĂ€ckten kan innebĂ€ra att det i framtiden blir enklare att avgöra vilka patienter som löper större risk för Ă„terfall i bröstcancer och bör följas upp med tĂ€tare intervall, genom att mĂ€ta halterna av Ă€mnet i blodet”, sĂ€ger hon, i ett pressmeddelande.

Kollagen finns naturligt i kroppen och just kollagen IV finns normalt enbart runt mjölkgÄngarna i bröstet. Men vid bröstcancer finns proteinet Àven i bröstets stödjevÀvnad. Malin Jansson visar i sin avhandling att patienter med tumörer med hög halt av kollagen IV i stödjevÀvnaden löper högre risk att utveckla spridd sjukdom och har sÀmre överlevnadsprognos Àn patienter med lÄgt innehÄll av kollagen IV.

I och med att kollagen IV finns i blodet rÀcker det med ett vanligt blodprov för att se hur hög risken Àr för att cancerns ska sprida sig i en viss patient.

”Höga nivĂ„er av kollagen IV i blod hos patienter med bröstcancer kan vara ett tecken pĂ„ att det finns spridd bröstcancer. DĂ€rmed öppnas för möjligheten för att ett enkelt blodprov ska bli ett viktigt framtida komplement inför val av behandling”, sĂ€ger Malin Jansson.

LÀs hela avhandlingen hÀr.

💊 Hormonbehandling ger lĂ„ngvarigt skydd mot Ă„terfall i bröstcancer
HormonsÀnkande behandling kan minska risken för Äterfall i bröstcancer i Ätminstone 20 Är efter den första diagnosen.
đŸ§« Ny metod kan visa om prostatacancer behöver behandlas eller inte
Ett protein kan tidigt visa om en person har prostatacancer och om det rör sig om en ofarlig tumör eller om behandling mÄste sÀttas in direkt.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.