Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Elektroder kan ge bĂ€ttre smĂ€rtlindring Ă€n morfin

🧠 Elektroder kan ge bĂ€ttre smĂ€rtlindring Ă€n morfin

Elektroder som implanteras i hjÀrnan kan blockera svÄr smÀrta utan att ge nÄgra biverkningar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Den som lider av lÄngvarig och stark smÀrta mÄste ofta vÀlja mellan pest och kolera. Endera försöka hÀrda ut, vilket ofta Àr omöjligt, eller ta starka lÀkemedel som pÄverkar vardagslivet och som kan ge biverkningar och leda till ett beroende.

Men forskare vid Lunds universitet har utvecklat en metod som kan blockera smÀrtan i stort sett helt och som inte har nÄgra biverkningar. I stÀllet för lÀkemedel implanterar forskarna ultratunna och vÀvnadsvÀnliga mikroelektroder i hjÀrnan.

Matilde Forni, en av forskarna bakom den nya metoden, visar de ultratunna mikroelektroder som implanteras för att blockera smÀrta. Foto: Agata Garpenlin

Enligt forskarna ska tekniken kunna fungera pÄ de flesta typer av smÀrta och ge en i det nÀrmaste total blockad av smÀrta utan att annan kÀnsel och motorik pÄverkas.

– I vĂ„r studie jĂ€mförde vi ocksĂ„ vĂ„r metod med morfin, som visade sig ge betydligt sĂ€mre smĂ€rtlindring, sĂ€ger Jens Schouenborg, professor vid Lunds universitet och en av forskarna bakom metoden, i ett pressmeddelande.

Än sĂ„ lĂ€nge har metoden bara testats pĂ„ djur, men forskarna rĂ€knar med att de ska ha en fĂ€rdig behandlingsmetod för mĂ€nniskor inom fem-Ă„tta Ă„r.

Att implantera nÄgot i hjÀrnan kan lÄta riskabelt, men proceduren ska vara vÀldigt sÀker. En nyckel till framgÄngen Àr att forskarna lyckats utveckla en vÀvnadsvÀnlig gelatinbaserad teknik och kirurgiska tekniker som gjort det möjligt att implantera mikroelektroderna med mycket stor precision.

– Elektroderna Ă€r mjuka som sjögrĂ€s och ytterst skonsamma mot hjĂ€rnan. De anvĂ€nds för att specifikt aktivera hjĂ€rnans smĂ€rtkontrollcentra utan att samtidigt aktivera de nervcellskretsar som ger biverkningar. Metoden gĂ„r till sĂ„ att vi implanterar ett kluster av de ultratunna elektroderna och vĂ€ljer sedan ut en undergrupp av elektroderna som ger ren smĂ€rtlindring, men inga biverkningar. Detta förfarande möjliggör en ytterst precis och individanpassad stimuleringsbehandling som visade sig fungera i varje individ, sĂ€ger Jens Schouenborg.

SmÀrtlindring kan ocksÄ vara bara början. Forskarna menar att tekniken Àven har potential att anvÀndas till mycket annat.

– Metoden kan skrĂ€ddarsys till i princip alla delar av hjĂ€rnan, sĂ„ vi tror att den kan komma till anvĂ€ndning ocksĂ„ vid behandling av degenerativa hjĂ€rnsjukdomar som till exempel Parkinsons sjukdom, men ocksĂ„ vid depression, epilepsi och sannolikt ocksĂ„ stroke. Elektrodtekniken har ocksĂ„ tillĂ€mpningar inom diagnostik och inte minst forskning pĂ„ hur den gĂ„tfulla hjĂ€rnan fungerar, sĂ€ger Jens Schouenborg.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/VSRao


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.