Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Effektivare cancerbehandling med ny prognosmetod

🔬 Effektivare cancerbehandling med ny prognosmetod

Forskare har utvecklat en ny metod som kan ge bättre prognoser för hur en patients cancer kommer att utvecklas och även hur väl immunterapi kommer att fungera för patienten.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Immunterapi är en framgångsrik behandlingsform för många cancertyper, men det finns tumörer som inte alls reagerar på den typen av terapi. Nu har forskare vid Uppsala universitet identifierat en kombination av specifika immunceller som skulle kunna användas för att ställa mer exakta prognoser och bättre förutsäga behandlingsrespons vid immunterapi för vissa cancerformer.

Det här kan ge läkarna bättre möjligheter att på förhand kunna säga vilka patienter som har störst nytta av immunterapi. Något som kan spara patienter onödigt lidande eftersom terapin annars kan ge svåra biverkningar utan att påverka tumören.

Metoden bygger i korthet på att analysera en typ av makrofag och en sorts T-cell. Förekomsten av dessa kan användas för att skapa en prognosmetod som forskarna kallar Signatur för immunaktivering, Sia.

”Sia är en relativt enkel prognosmetod att ta fram och vår slutsats är att den kan fungera som en oberoende prognosmarkör för minst fem olika cancerformer. Den fungerade också bättre än andra prognosmetoder som bygger på närvaron av immunceller”, säger Artur Mezheyeuski forskare vid Uppsala universitet och artikelns försteförfattare, i ett pressmeddelande.

Studien visade att patienter som hade höga Sia-värden också svarade bättre på behandlingen.

”Vi tror att våra resultat kan utvecklas vidare så att Sia kan användas för att välja ut patienter som har störst sannolikhet att svara på olika typer av immunterapi”, säger Tobias Sjöblom, professor vid Uppsala universitet och den som har lett studien.

Läs hela studien här.

🧬 13-åring botad från ”obotlig” cancer
Genom att modifiera generna i friska T-celler fick läkare fram immunceller som kunde döda cancerceller som inga andra behandlingar ens kunde upptäcka.
🧠 AI-modell kan identifiera lungcancerfall flera år i förväg
En AI-modell kan ge läkare och forskare bättre förutsättningar att upptäcka och behandla lungcancer i ett tidigt skede, vilket kan leda till en bättre prognos för patienterna.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.