Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Effektivare cancerbehandling med ny prognosmetod

🔬 Effektivare cancerbehandling med ny prognosmetod

Forskare har utvecklat en ny metod som kan ge bÀttre prognoser för hur en patients cancer kommer att utvecklas och Àven hur vÀl immunterapi kommer att fungera för patienten.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Immunterapi Àr en framgÄngsrik behandlingsform för mÄnga cancertyper, men det finns tumörer som inte alls reagerar pÄ den typen av terapi. Nu har forskare vid Uppsala universitet identifierat en kombination av specifika immunceller som skulle kunna anvÀndas för att stÀlla mer exakta prognoser och bÀttre förutsÀga behandlingsrespons vid immunterapi för vissa cancerformer.

Det hÀr kan ge lÀkarna bÀttre möjligheter att pÄ förhand kunna sÀga vilka patienter som har störst nytta av immunterapi. NÄgot som kan spara patienter onödigt lidande eftersom terapin annars kan ge svÄra biverkningar utan att pÄverka tumören.

Metoden bygger i korthet pÄ att analysera en typ av makrofag och en sorts T-cell. Förekomsten av dessa kan anvÀndas för att skapa en prognosmetod som forskarna kallar Signatur för immunaktivering, Sia.

”Sia Ă€r en relativt enkel prognosmetod att ta fram och vĂ„r slutsats Ă€r att den kan fungera som en oberoende prognosmarkör för minst fem olika cancerformer. Den fungerade ocksĂ„ bĂ€ttre Ă€n andra prognosmetoder som bygger pĂ„ nĂ€rvaron av immunceller”, sĂ€ger Artur Mezheyeuski forskare vid Uppsala universitet och artikelns försteförfattare, i ett pressmeddelande.

Studien visade att patienter som hade höga Sia-vÀrden ocksÄ svarade bÀttre pÄ behandlingen.

”Vi tror att vĂ„ra resultat kan utvecklas vidare sĂ„ att Sia kan anvĂ€ndas för att vĂ€lja ut patienter som har störst sannolikhet att svara pĂ„ olika typer av immunterapi”, sĂ€ger Tobias Sjöblom, professor vid Uppsala universitet och den som har lett studien.

LÀs hela studien hÀr.

🧬 13-Ă„ring botad frĂ„n ”obotlig” cancer
Genom att modifiera generna i friska T-celler fick lÀkare fram immunceller som kunde döda cancerceller som inga andra behandlingar ens kunde upptÀcka.
🧠 AI-modell kan identifiera lungcancerfall flera Ă„r i förvĂ€g
En AI-modell kan ge lÀkare och forskare bÀttre förutsÀttningar att upptÀcka och behandla lungcancer i ett tidigt skede, vilket kan leda till en bÀttre prognos för patienterna.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.