Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 AI-modell kan identifiera lungcancerfall flera Ă„r i förvĂ€g

🧠 AI-modell kan identifiera lungcancerfall flera Ă„r i förvĂ€g

En AI-modell kan ge lÀkare och forskare bÀttre förutsÀttningar att upptÀcka och behandla lungcancer i ett tidigt skede, vilket kan leda till en bÀttre prognos för patienterna.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid MIT i USA har utvecklat en ny AI-modell som kan upptÀcka framtida risker för lungcancer. 1,7 miljoner mÀnniskor i vÀrlden dör varje Är i lungcancer, men om den upptÀcks tidigt ökar chansen för överlevnad betydligt.

”Om du upptĂ€cker lungcancer tidigt blir dina förutsĂ€ttningar mycket bĂ€ttre. Chansen att överleva i fem Ă„r till hamnar dĂ„ pĂ„ nĂ€rmare 70 procent jĂ€mfört med den knappt tioprocentiga chans du har att överleva i fem Ă„r om lungcancern upptĂ€cks sent”, sĂ€ger Florian Fintelmann, forskare vid MIT och en av forskarna bakom modellen, i ett pressmeddelande.

Med hjÀlp av AI-modellen kunde forskarna identifiera personer som löpte högre risk att utveckla lungcancer sex Är innan de fick cancer.

Denna nya teknik kan ha stora fördelar för att förhindra och tidigt upptÀcka lungcancer. Tidigare har det varit svÄrt att i ett tidigt skede identifiera personer som löper högre risk att drabbas av lungcancer eftersom symtomen kan vara ospecifika och peka pÄ mÄnga lungsjukdomar. Nu kan AI-modellen anvÀndas för att skrÀddarsy screening och övervakning av personer med högre risk.

Forskarna ska nu gÄ vidare och trÀna modellen pÄ fler mÀnniskor för att göra den Ànnu mer exakt. FrÀmst dÄ för personer som aldrig rökt, men som ÀndÄ fÄr lungcancer.

LÀs hela studien hÀr.

🔬 Enklare att förutsĂ€ga om en cancerbehandling Ă€r effektiv
En ny metod kan hjÀlpa lÀkare att i förvÀg veta vilka cancermediciner som ger bÀst verkan för varje patient.
💊 AI kan ge oss snabbare och billigare utveckling av lĂ€kemedel
Genom att lÄta AI simulera hur Àndringar i DNA kan producera olika typer av proteiner kan tillverkningsprocessen för lÀkemedel förenklas och effektiviseras.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.