Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ©ș E-tatuering hĂ„ller koll pĂ„ ditt blodtryck

đŸ©ș E-tatuering hĂ„ller koll pĂ„ ditt blodtryck

En i det nÀrmaste omÀrklig sensor som kontinuerligt mÀter blodtrycket kan ge vÄrden mycket bÀttre uppfattning om hur en patients blodtryck verkligen ser ut.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Högt blodtryck ökar risken för bland annat stroke, hjÀrtinfarkt och njursjukdomar. Att hÄlla koll pÄ ditt blodtryck Àr dÀrför viktigt och en uppfinning frÄn University of Texas Austin och Texas A&M i USA kan göra det betydligt enklare i framtiden.

Ett forskarlag vid universiteten har nĂ€mligen skapat en tillfĂ€llig elektronisk ”tatuering” som kontinuerligt mĂ€ter blodtrycket. E-tatueringen Ă€r egentligen en sjĂ€lvhĂ€ftande sensor som skickar in smĂ„ elektriska pulser i skinnet och analyserar resultatet.

Sensorn fungerar utan att patienten behöver göra nÄgot, vilket gör det mycket enklare att ta tusentals mÀtningar Àn om man ska ta av och pÄ en traditionell blodtrycksmÀtare. Forskarna hoppas att e-tatueringen ska göra det enklare för vÄrdpersonal att följa förÀndringar i blodtrycket hos patienter kontinuerligt i stÀllet för att bara förlita sig pÄ enstaka stickprov.

– Sensorn i e-tatueringen vĂ€ger i stor sett ingenting och den som bĂ€r den mĂ€rker inte av den. Den sitter dĂ€r du placerar den och rör sig inte. Du behöver ha en sensor som hĂ„ller sig pĂ„ samma plats för om den rör pĂ„ sig kan mĂ€tningarna förĂ€ndras frĂ„n gĂ„ng till gĂ„ng, sĂ€ger Roozbeh Jafari, professor vid University of Texas A&M och en av forskarna bakom e-tatueringen, i ett pressmeddelande.

I och med att sensorn alltid mÀter blodtrycket Àr den enklare att se hur blodtrycket förÀndras under verkliga förhÄllanden. Det kan i sin tur lÀgga grunden till mer personligt anpassad vÄrd i framtiden.

– Alla dessa data kan skapa en digital tvilling av kroppen som gör det möjligt att se hur kroppen kan reagera pĂ„ olika typer av behandlingar över tid, sĂ€ger Deji Akinwande, professor vid University of Texas Austin och en annan av forskarna bakom e-tatueringen.

LÀs hela studien hÀr.

🔬 SkrĂ€ddarsydda behandlingar - nĂ€sta steg i kampen mot MS
Forskare har hittat ett sÀtt att reglera immunsystemet som skulle kunna ge oss bÀttre behandlingar mot MS i framtiden.
đŸ“± App kan förebygga hjĂ€rt- och kĂ€rlsjukdom
Forskare har utvecklat en app som med hjÀlp av bland annat DNA-data berÀknar risken för kranskÀrlssjukdom. En studie visar att anvÀndare av appen som löper hög risk för att insjukna sökte preventiv vÄrd i större utstrÀckning.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.