Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧬 DNA-sekvensering pĂ„ timmar i stĂ€llet för veckor

🧬 DNA-sekvensering pĂ„ timmar i stĂ€llet för veckor

Snabbare sekvensering av hela genom kan ge lÀkare nya möjligheter att snabbt stÀlla rÀtt diagnos och sÀtta in rÀtt behandling.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att sekvensera en patients hela DNA och fÄ tillbaka resultaten kan ta flera veckor för lÀkare att göra idag. Men en ny metod som forskare vid Stanford Medicine utvecklat kan fÄ ner den tiden till timmar i stÀllet.

För att fÄ till en sÄ snabb sekvensering anvÀnde forskarna en ny sekvenseringsmaskin frÄn Oxford Nanopore Technologies. Maskinen kan analysera DNA i 48 sekvenseringsenheter samtidigt. Det gör att analysen gÄr vÀldigt fort, men genererar ocksÄ enorma mÀngder data pÄ kort tid. Forskarna fick dÀrför ocksÄ utveckla my mjukvara som kunde analysera alla data i realtid.

Forskarnas mjukvara skannar hela genomet och letar efter fel som skulle kunna orsaka sjukdomar. En skillnad mot dagens metoder Àr att mjukvaran analyserar lÀngre genstrÀngar.

– Mutationer som uppkommer i stora bitar av genomet Ă€r enklare att upptĂ€cka om man lĂ€ser lĂ„nga strĂ€ngar. Det finns varianter som skulle vara nĂ€stan omöjliga att upptĂ€cka utan att lĂ€sa lĂ„nga strĂ€ngar. Dessutom gĂ„r sekvenseringen snabbare, vilket var en stor anledning till att vi anvĂ€nde den metoden, sĂ€ger Euan Ashley, professor i medicin vid Stanford Medicine och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Just snabbheten Àr det som verkligen skiljer den nya metoden frÄn de som anvÀnds idag. I de tester forskarna gjort tog det i snitt Ätta timmar att fÄ fram en diagnos. SjÀlva sekvenseringen tog ibland inte mer fem timmar. Det ska dÄ jÀmföras med de dagar eller veckor det kan ta att fÄ en sekvensering gjord idag.

Forskarna tror ocksÄ att de kommer att kunna korta analystiden Ànnu mer.

– Jag tror vi kan halvera tiden det tar idag. Lyckas vi med det kan lĂ€karna fĂ„ ett svar innan de har avslutat dagens rond och det skulle bli en dramatisk förbĂ€ttring, sĂ€ger Euan Ashley.

LÀs hela studien hÀr.

🧬 Crispr botar genetisk sjukdom med en enkel injektion
En ny metod gör det möjligt att injicera Crispr direkt i blodet och fÄ genverktyget att korrigera generna i sjuka celler.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.