Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧬 Crispr botar genetisk sjukdom med en enkel injektion

🧬 Crispr botar genetisk sjukdom med en enkel injektion

En ny metod gör det möjligt att injicera Crispr direkt i blodet och fÄ genverktyget att korrigera generna i sjuka celler.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En injektion var allt som behövdes för att nÀstan helt bota patienter med en Àrftlig genetisk sjukdom, rapporterar NPR. Det blev resultatet av ett Fas 1-försök som kan vara första steget mot att göra Crispr-behandlingar till vardagsmat pÄ vÀrldens sjukhus.

Det nya med metoden, som forskare vid företagen Intellia och Regeneron utvecklat, Àr att behandlingen sker direkt i kroppen. Forskarna injicerade genverktyget Crispr i form av miljarder nanopartiklar som Àr gjorda för att utföra en viss modifiering av en viss typ av celler, i det hÀr fallet leverceller, i blodet pÄ patienterna.

Vid Crispr-behandlingar Àr det annars normalt att ta ut sjuka celler ur kroppen, modifiera dem i ett labb och sedan sÀtta tillbaka dem kroppen. En rÀtt komplicerad metod som krÀver specialister med avancerad utrustning. Genom att skapa en Crispr-behandling utanför kroppen och sedan bara injicera den direkt i blodet blir det mycket enklare att genomföra Crispr-behandlingar.

NÀr sex personer med sjukdomen Àrftlig transtyretinamyloidos fick en Crispr-injektion sÄ sjönk produktionen av ett skadligt protein i levern med upp till 96 procent.

Forskarna ska nu gÄ vidare med större kliniska studier. Om allt gÄr bra sÄ kan detta inte bara betyda en effektivare behandling för Àrftlig transtyretinamyloidos utan Àven att Crispr kan anvÀndas för att behandla en lÄng rad sjukdomar snabbt och enkelt.

Jennifer Doudna, som var en av de som utvecklade Crispr-metoden, Àr sjÀlv inte involverad i studien, men hon Àr ÀndÄ vÀldigt positiv till resultaten.

– Det hĂ€r Ă€r en viktig milstolpe för patienterna. Det rör sig i och för sig om tidiga data, men det visar att vi kan övervinna en av de största utmaningarna vi stĂ„r inför nĂ€r det gĂ€ller att anvĂ€nda Crispr kliniskt. NĂ€rmare bestĂ€mt hur vi ska kunna leverera behandlingen till rĂ€tt stĂ€lle i kroppen, sĂ€ger hon i kommentar till NPR.

Bild: Pixabay/Colin Behrens


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.