Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„€ Delstat i Mexiko förbjuder lĂ€sk och skrĂ€pmat för barn

đŸ„€ Delstat i Mexiko förbjuder lĂ€sk och skrĂ€pmat för barn

Ska politikerna verkligen lÀgga sig i vÄra matvanor för att frÀmja den övergripande folkhÀlsan? Det Àr en frÄga som debatteras flitigt i Mexiko just nu.

Christian von Essen
Christian von Essen

Dela artikeln

Mexiko har drabbats hÄrt av coronapandemin. I skrivande stund ligger landet pÄ tredje plats i vÀrlden över antal dödsfall pÄ grund av covid-19: nÀrmare 50 000.

Fetma och diabetes Àr tvÄ av de underliggande riskfaktorerna för att drabbas extra hÄrt av viruset. DÀrför har en intensiv sockerdebatt nu blossat upp i Mexiko. Enligt The Guardian dricker Mexikos invÄnare mest lÀskedryck i vÀrlden: 163 liter per person och Är. Studier har till och med visat att det i vissa fattiga regioner serveras lÀsk till frukost för 70 procent av skolbarnen.

I januari 2020 ansÄgs 73 procent av landets invÄnare vara överviktiga, enligt OECD. Diabetes Àr den frÀmsta hÀlsorelaterade dödsorsaken i landet efter hjÀrt- och kÀrlsjukdomar.

Kritiker menar samtidigt att sockret blivit en symbolisk syndabock - ett politiskt slagtrÀ i en situation som skapats av myndigheternas slappa hantering av coronaviruset.

MEN, nu har i alla fall politikerna i delstaten Oaxaca, med fyra miljoner invÄnare, drivit igenom ett historiskt förslag: försÀljning, distribution och annonsering av godis och lÀsk mot minderÄriga Àr förbjudet. Man likstÀller med andra ord socker med produkter som alkohol och tobak.  

(Artiklarna anvÀnder begrepp som "high-calorie snack food" och "junk food" i samband med lagstiftningen, men vi fÄr kanske Äterkomma till hur det ska se ut mer i detalj. Lagen tycks inte omfatta förÀldrar som bjuder pÄ lÀsk i hemmet.)

Man kan förstÄr ha invÀndningar pÄ detta fenomen, att staten ska inkrÀkta pÄ medborgarnas levnadsvanor och den individuella friheten. Men det Àr om inte annat ett mycket intressant experiment att följa upp i framtiden.  

LÀs mer hos The Guardian och Reuters. Nyhetstips via Omni.  


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.