Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘©â€âš•ïž BĂ€ttre diagnoser av Ă€ggstockscancer

đŸ‘©â€âš•ïž BĂ€ttre diagnoser av Ă€ggstockscancer

En ny metod minskar risken för att de med godartade förÀndringar i Àggstockarna ska behöva genomgÄ onödiga behandlingar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Äggstockscancer kan ha vaga symtom och blir dĂ€rför ofta diagnosticerad i ett sent skede. Men en studie frĂ„n Lunds universitet visar att en tvĂ„stegsmetod gör det mycket enklare att skilja godartade Ă€ggstocksförĂ€ndringar frĂ„n elakartad Ă€ggstockscancer.

Metoden kallas Iota-tvÄstegstrategin. Den bygger pÄ en existerande modell, Adnex, som Àr baserad pÄ sex ultraljudsvariabler och tre kliniska parametrar. Iota förenklar proceduren.

I det första steget kan lÀkaren snabbt och enkelt identifiera de förÀndringar som med stor sannolikhet Àr godartade. I studien undersökte forskarna 4 905 patienter och 40 procent av dessa hade under en procents risk att ha Àggstockscancer.

De som hade högre risk Àn sÄ testas med Adnex-metoden. HÀr fÄr lÀkaren fram en siffra som tillsammans med en klinisk undersökning ger en uppfattning för hur snabbt patienten behöver utredas och hur behandlingen bör se ut.

”Det Ă€r viktigt att komma ihĂ„g att minst 70 procent av alla Ă€ggstocksförĂ€ndringar Ă€r godartade och inte krĂ€ver nĂ„gon Ă„tgĂ€rd. Med vĂ„r modell kan man direkt skilja de olika formerna Ă„t och lugna patienten, som slipper onödig oro”, sĂ€ger Lil Valentin, professor i obstetrik och gynekologi vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Studien visar att den nya metoden kan ge lÀkarna ett nytt verktyg för att enklare kunna bedöma risken för att en patient har Àggstockscancer.

”För att upptĂ€cka Ă€ggstocksförĂ€ndringar görs först en gynekologisk undersökning, som kompletteras med ett vaginalt ultraljud. En mycket kompetent ultraljudsundersökare kan med hjĂ€lp av ultraljudsbilden se om tumören Ă€r god- eller elakartad och ibland till och med avgöra vilken tumörtyp det rör sig om. Men för detta krĂ€vs vĂ€ldigt stor erfarenhet, som de flesta inte har. DĂ€rför behövs andra metoder som underlĂ€ttar diagnostiken”, sĂ€ger Lil Valentin.

Förhoppningen Àr nu att Iota-metoden ska vara Ànnu ett steg mot att kunna optimera vÄrden för varje enskild patient.

”Elakartade tumörer behöver behandling med kirurgi eller kemoterapi beroende pĂ„ tumörtyp och hur spridd tumören Ă€r. MĂ„nga godartade Ă€ggstockstumörer behöver inte behandlas alls, vilket begrĂ€nsar skadorna av kirurgiska komplikationer och minskar kostnaderna för patienter och samhĂ€lle”, sĂ€ger Lil Valentin.

LÀs hela studien hÀr.

🧬 Nytt cancertest kan se farliga cellförĂ€ndringar lĂ„ngt i förvĂ€g
Ett nytt screeningtest för livmoderhalscancer kan upptÀcka höggradiga cellförÀndringar innan de Àr möjliga att se med dagens metoder.
🔬 Gynekologiska cellprover kan upptĂ€cka bröst- och Ă€ggstockscancer
Cellprover frÄn livmoderhalsen kan identifiera risker för fler cancerformer Àn bara livmoderhalscancer.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.