Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸč App hjĂ€lper de som vill dricka mindre

đŸč App hjĂ€lper de som vill dricka mindre

En app hjÀlpte de som drack mycket alkohol att minska sin konsumtion med 25 procent.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

UngefÀr 15 procent av de vuxna i Sverige dricker sÄ mycket alkohol att det kan definieras som riskkonsumtion med ökad risk för olika sjukdomar, olyckor och förtidig död. För mÄnga Àr det dÀrför viktigt att dricka mindre, men det kan vara svÄrt för en del att hitta den hjÀlp de behöver.

– Den som vill sluta röka blir peppad och stöttad av omgivningen, men det Ă€r stigmatiserat att prata om att man vill sluta dricka alkohol. Det finns en uppfattning om att man borde klara av att hantera sin alkoholkonsumtion och mĂ„nga lĂ„ter bli att söka hjĂ€lp Ă€ven om de vill Ă€ndra sitt beteende, sĂ€ger Marcus Bendtsen, universitetslektor vid Linköpings universitet.

För att göra det enklare att fÄ hjÀlp att minska alkoholkonsumtionen har Marcus Bendtsen och andra forskare vid Linköpings universitet utvecklat en app. Appen skickade ett meddelande varje vecka dÀr deltagarna i studien fick uppge hur mycket alkohol de druckit under veckan.

De fick ocksÄ sÀtta mÄl för hur mycket alkohol de skulle dricka under veckan och kunde dÄ jÀmföra det med det verkliga resultatet. I appen kunde deltagarna Àven skriva meddelanden till sig sjÀlva om att exempelvis se upp med att dricka för mycket och appen skickade sedan en pÄminnelse vid en viss tid, exempelvis en lördagskvÀll.

– Vid studiens start uppgav deltagarna att det var vĂ€ldigt viktigt för dem att minska sin konsumtion av alkohol, men de flesta angav att de inte visste hur man gör. De som fick tillgĂ„ng till den digitala interventionen började kĂ€nna sig mer sĂ€kra i att de vet hur de faktiskt ska göra för att Ă€ndra sitt beteende, sĂ€ger Marcus Bendtsen

I studien fick halva gruppen testa appen medan den andra halvan inte fick tillgÄng till appen.

– De som hade det digitala stödet hade ungefĂ€r 25 procent lĂ€gre alkoholkonsumtion Ă€n gruppen som inte fick stödet, vilket Ă€r en nĂ„got större effekt Ă€n vi hade vĂ€ntat oss. Ett sĂ„dant hĂ€r stöd kommer inte att förĂ€ndra den övergripande samhĂ€llsbilden nĂ€r det gĂ€ller alkoholkonsumtion, men det Ă€r ett vĂ€ldigt bra stöd för individer som vill förĂ€ndra sina egna liv, sĂ€ger Marcus Bendtsen.

Forskarna ska nu gÄ vidare och utveckla appen sÄ att den i framtiden ska bli tillgÀnglig för alla. De vill ocksÄ göra det möjligt att anpassa stödet som appen ger efter varje individs behov.

LÀs hela studien hÀr.

🧠 AI-app ger snabbare diagnos av stroke
En app kan ge lÀkare omedelbar information om nÄgon har fÄtt en stroke och vilken behandling som behöver sÀttas in.
đŸšŽâ€â™€ïž App hjĂ€lper dig motionera mera och förebygga sjukdomar
En app kan ge rÄd om hur mycket och hur hÄrt du mÄste motionera för att minska risken att fÄ mÄnga folksjukdomar.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.