Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍹 App hjälper de som vill dricka mindre

🍹 App hjälper de som vill dricka mindre

En app hjälpte de som drack mycket alkohol att minska sin konsumtion med 25 procent.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ungefär 15 procent av de vuxna i Sverige dricker så mycket alkohol att det kan definieras som riskkonsumtion med ökad risk för olika sjukdomar, olyckor och förtidig död. För många är det därför viktigt att dricka mindre, men det kan vara svårt för en del att hitta den hjälp de behöver.

– Den som vill sluta röka blir peppad och stöttad av omgivningen, men det är stigmatiserat att prata om att man vill sluta dricka alkohol. Det finns en uppfattning om att man borde klara av att hantera sin alkoholkonsumtion och många låter bli att söka hjälp även om de vill ändra sitt beteende, säger Marcus Bendtsen, universitetslektor vid Linköpings universitet.

För att göra det enklare att få hjälp att minska alkoholkonsumtionen har Marcus Bendtsen och andra forskare vid Linköpings universitet utvecklat en app. Appen skickade ett meddelande varje vecka där deltagarna i studien fick uppge hur mycket alkohol de druckit under veckan.

De fick också sätta mål för hur mycket alkohol de skulle dricka under veckan och kunde då jämföra det med det verkliga resultatet. I appen kunde deltagarna även skriva meddelanden till sig själva om att exempelvis se upp med att dricka för mycket och appen skickade sedan en påminnelse vid en viss tid, exempelvis en lördagskväll.

– Vid studiens start uppgav deltagarna att det var väldigt viktigt för dem att minska sin konsumtion av alkohol, men de flesta angav att de inte visste hur man gör. De som fick tillgång till den digitala interventionen började känna sig mer säkra i att de vet hur de faktiskt ska göra för att ändra sitt beteende, säger Marcus Bendtsen

I studien fick halva gruppen testa appen medan den andra halvan inte fick tillgång till appen.

– De som hade det digitala stödet hade ungefär 25 procent lägre alkoholkonsumtion än gruppen som inte fick stödet, vilket är en något större effekt än vi hade väntat oss. Ett sådant här stöd kommer inte att förändra den övergripande samhällsbilden när det gäller alkoholkonsumtion, men det är ett väldigt bra stöd för individer som vill förändra sina egna liv, säger Marcus Bendtsen.

Forskarna ska nu gå vidare och utveckla appen så att den i framtiden ska bli tillgänglig för alla. De vill också göra det möjligt att anpassa stödet som appen ger efter varje individs behov.

Läs hela studien här.

🧠 AI-app ger snabbare diagnos av stroke
En app kan ge läkare omedelbar information om någon har fått en stroke och vilken behandling som behöver sättas in.
🚴‍♀️ App hjälper dig motionera mera och förebygga sjukdomar
En app kan ge råd om hur mycket och hur hårt du måste motionera för att minska risken att få många folksjukdomar.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.