Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📞 Andra uppskattar ovĂ€ntad kommunikation mer Ă€n vi tror

📞 Andra uppskattar ovĂ€ntad kommunikation mer Ă€n vi tror

MÀnniskor underskattar hur mycket det uppskattas att de hör av sig till vÀnner och bekanta bara för att sÀga hej, stÀmma av hur de mÄr, eller frÄga vad som har hÀnt sedan sist. Ju mer överraskande kommunikationen Àr, desto mer uppskattas det av mottagaren, enligt ny forskning.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

MÀnniskan Àr en social varelse som mÄr bra av att vara i kontakt med andra mÀnniskor. Vi underskattar dock konsekvent hur pass uppskattat det Àr att vi tar kontakt med nÄgon, skriver American Psychological Association (APA).

I en ny studie med knappt 6000 deltagare, publicerad i Journal of Personality and Social Psychology, undersöktes hur bra mÀnniskor Àr pÄ att estimera hur mycket andra uppskattar ett försök till social interaktion, och hur olika faktorer pÄverkar graden av uppskattning.

- MÀnniskor Àr i grund och botten sociala varelser och tycker om att vara i kontakt med andra. Det finns mycket forskning som pekar pÄ att behÄlla sociala kontakter Àr bra för vÄr mentala och fysiska hÀlsa; men trots vikten- och uppskattningen av sociala kontakter pekar vÄr forskning pÄ att folk underskattar hur mycket andra uppskattar att vi hör av oss till dem, sÀger huvudförfattaren Peggy Liu, vid University of Pittsburgh.

I ett av experimenten uppmanades hĂ€lften av deltagarna att tĂ€nka tillbaka pĂ„ nĂ€r de senast hörde av sig till nĂ„gon via e-post, sms, eller ett telefonsamtal, “bara för att” eller för att hör vad som hĂ€nt sedan sist, efter en lĂ€ngre period utan kontakt mellan de tvĂ„ personerna. Den andra hĂ€lften uppmanades att tĂ€nka tillbaka pĂ„ nĂ€r nĂ„gon senast hörde av sig till dem pĂ„ samma sĂ€tt.

Sedan ombads deltagarna att placera ut en rad kÀnslor, sÄsom tacksamhet, uppskattning och nöjdhet, pÄ en sjugradig skala, dÀr anvÀndarna uppskattade mottagarens kÀnslor och mottagarna beskrev sina egna kÀnslor. Utöver exemplet utfördes andra experiment, och konsekvent genom de olika versionerna visade det sig att mottagaren hade en signifikant starkare (positiv) reaktion Àn vad avsÀndaren trodde.

En variabel som genomgĂ„ende visade sig pĂ„verka graden av uppskattning var överraskningsmomentet – ju mer ovĂ€ntad kommunikationen Ă€r, desto starkare upplevs uppskattningen av mottagaren.

- Vi fann att folk som mottager kommunikationen lÀgger mer fokus pÄ överraskningsmomentet Àn de som Àr avsÀndare, och större fokus pÄ överraskning associerades med högre uppskattning. Vi fann ocksÄ att mÀnniskor underskattar andras uppskattning till en högre grad nÀr kommunikationen var mer ovÀntad, istÀllet för att vara en del av ett vanligt kommunikationsmönster, eller om det sociala bandet mellan de tvÄ personerna var svagt, fortsÀtter Liu.

- Ibland pausar jag innan jag hör av mig till min sociala krets frÄn innan pandemin, av olika anledningar. NÀr det hÀnder pÄminner jag mig sjÀlv om att andra mÀnniskor kanske ocksÄ vill höra av sig till mig, men att de tvekar av samma anledningar som jag. Sedan sÀger jag till mig sjÀlv att jag hade uppskattat det sÄ mycket om de hörde av sig till mig, och att det inte finns nÄgon anledning att tro att inte hade uppskattat det pÄ samma sÀtt som jag gjort om de hört av sig till mig, avslutar Liu.

Studien finns att lÀsa i sin helhet hÀr.

💡 Optimist’s Edge: SĂ„ fĂ„r vi fred pĂ„ jorden
En majoritet tror att vÀrldsfred inte Àr möjlig, men det Àr det. En vÀrld med bara demokratier kommer att vara en vÀrld i fred, dÀr krig bara finns i historieböckerna.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.