Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
Aktivt kol kan ge luktfria blöjor

Aktivt kol kan ge luktfria blöjor

Aktivt kol kan binda luktmolekyler i vätska så att lukten från exempelvis en blöja inte går ut i luften.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Aktivt kol används för allt från att rena dricksvatten till att få bort matos som dras in i köksfläktar. Nu har en forskare vid Göteborgs universitet hittat ännu ett användningsområde. Det är Isabelle Simonsson som har upptäckt ett sätt att använda aktivt kol för att ta bort kisslukt i blöjor.

Hon undersökte en luktmolekyl och upptäckte att den kan stanna kvar i vätskan i blöjan och inte orsaka dålig lukt.

”Luktmolekylen heter para-kresol och är ett organiskt, flyktigt kolväte. Det är den som ger upphov till den fräna lukten vid grisuppfödning och i häststall. Para-kresol finns också i mänskligt urin och är hydrofob, den skyr alltså vatten. Det är en av anledningarna till att den lämnar urinet och går ut i den omgivande luften, det vill säga att lukten sprider sig”, säger Isabelle Simonsson, i ett pressmeddelande.

För att se vilka material som är bäst på att ta upp luktmolekyler i urin testade Isabelle Simonsson tillsammans med andra forskare olika alternativ och ett av dem var aktivt kol. Det var bra på att dra till sig luktmolekylerna och har fördelen att det är både billigt och miljövänligt.

”Våra resultat påvisar att det finns en direkt "jonspecifik effekt" på materialets egenskaper och adsorptionsförmåga i syntetiskt urin. Det aktiva kolet har en stor ytarea och det är fördelaktigt när det ska kunna adsorbera luktmolekylerna”, säger Isabelle Simonsson.

Än så länge rör det sig om grundläggande forskning, men i framtiden kan det inte bara ge oss luktfria blöjor utan även användas inom många industriella processer exempelvis inom gruvindustrin, vatten- och avloppsrening, utveckling av nya hygienartiklar, läkemedel, och byggnadsmaterial.

Fast först finns det en del problem som forskarna behöver titta närmare på.

”De här resultaten är lovande, men det finns hinder på vägen fram till en luktfri blöja. Som färgen till exempel, går det att sälja en blöja som är svart”, säger Isabelle Simonsson.

Läs hela studien här.

👶 Miljövänliga engångsblöjor kan göras på vete och potatis
Genom att använda protein från vete och potatis har forskare framställt ett superabsorberande material som är mer miljövänligt än dagens material.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.