Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘¶ MiljövĂ€nliga engĂ„ngsblöjor kan göras pĂ„ vete och potatis

đŸ‘¶ MiljövĂ€nliga engĂ„ngsblöjor kan göras pĂ„ vete och potatis

Genom att anvÀnda protein frÄn vete och potatis har forskare framstÀllt ett superabsorberande material som Àr mer miljövÀnligt Àn dagens material.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett av grundkraven för en blöja Àr att den inte fÄr lÀcka. För att garantera det anvÀnder blöjfabrikanterna superabsorberande material som suger upp stora mÀngder vÀtska. DessvÀrre anvÀnds fossil petroleumolja för att tillverka dessa material, vilket förstÄs ger en negativ miljöpÄverkan.

Men det finns hopp om ett miljövÀnligare alternativ. Forskare frÄn Sveriges lantbruksuniversitet, SLU och Kungliga Tekniska högskolan, KTH, har utvecklat tvÄ material som bygger pÄ rester frÄn livsmedelsproduktion.

I stÀllet för petroleumolja anvÀnder forskarna protein frÄn vete och potatis som bas för sina superabsorberande material. Materialen har mycket lÀgre koldioxidavtryck Àn petroleumolja och Àr ungefÀr lika bra pÄ att absorbera vÀtska.

– Materialen kan svĂ€lla upp till 4 000 procent i vatten och 600 procent i saltlösning, sĂ€ger Antonio Capezza, forskare vid KTH och en av upphovspersonerna till materialet, i ett pressmeddelande.

Nu Àr det inte bara i blöjor som det behövs superabsorption. Det behövs Àven i exempelvis en del sjukvÄrdsartiklar och byggmaterial. Forskarna hoppas att deras proteinbaserade lösning ska kunna konkurrera med dagens material.

– Proteiner Ă€r intressanta, eftersom de har sĂ„ mĂ„nga olika egenskaper och kan struktureras pĂ„ sĂ„ mĂ„nga olika sĂ€tt. Det gör dem unika som biomolekyler. Dessutom Ă€r det intressant att kunna anvĂ€nda strömmar frĂ„n lantbruks- och livsmedelsproduktion som idag anvĂ€nds till lĂ„gvĂ€rdesprodukter eller inte anvĂ€nds alls och alltsĂ„ inte konkurrerar med matproduktionen, sĂ€ger Eva Johansson, professor pĂ„ SLU och en av forskarna bakom materialet.

Forskarna ska nu arbeta med att försöka skala upp sina försök och pÄbörja ett pilotprojekt för att producera materialen i större skala.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.