Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŠ» Airpods kan fungera bra som hörapparat

đŸŠ» Airpods kan fungera bra som hörapparat

TrÄdlösa hörlurar kan vara ett billigt alternativ till hörapparater och fungerar i vissa miljöer lika bra.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Hörapparater Àr ett mycket viktigt hjÀlpmedel för att de med hörselnedsÀttning ska kunna leva ett normalt liv. Men i mÄnga lÀnder Àr det sÄ dyrt med hörapparater att mÄnga avstÄr. I USA till exempel kostar en hörapparat i snitt runt 22 000 kronor (2 000 dollar) för patienten, vilket gör att bara 30 procent av de som behöver hörapparater har skaffat det.

Men nu har forskare frÄn Taipei Veterans General Hospital i Taiwan gjort en studie som visar att Apples Airpods Pro kan fungera nÀstan lika bra som enklare hörapparater, rapporterar Science Daily. DÄ Airpods Pro kostar ungefÀr en tiondel av snittpriset för en hörapparat i USA lÀr det vara betydligt fler som har rÄd med de trÄdlösa hörlurarna.

Det Àr funktionen Hör Allt (Live Listen) som gör att hörlurarna kan fÄnga upp ljud du vill höra, exempelvis frÄn den du pratar med och förstÀrka dem.

Forskarna lÀt 21 personer med hörselnedsÀttning lyssna pÄ tal medan de anvÀnde endera Airpods Pro eller olika modeller av hörapparater. Det visade sig att hörlurarna i en del fall fungerade lika bra som hörapparaterna. Framför allt i miljöer med mycket buller runt omkring var hörlurarna lika bra som hörapparaterna pÄ att hjÀlpa en person att bÀttre höra vad folk sÀger.

I en del andra fall var hörlurarna inte riktigt lika bra som hörapparater, men var ÀndÄ bÀttre Àn att inte ha nÄgot hörhjÀlpmedel alls.

”Dessa trĂ„dlösa hörlurar Ă€r förstĂ„s inte perfekta, men de Ă€r en bra start för mĂ„nga patienter som inte har tillgĂ„ng till hörapparater. De kommer att uppleva ökad livskvalitet Ă€ven med dessa hörlurar”, sĂ€ger Yen-fu Cheng, forskare vid Taipei Veterans General Hospital och en av forskarna bakom studien.

Sedan kan det ocksÄ finnas en annan anledning att en del med hörselnedsÀttning inte anvÀnder hörapparater.

”Det finns ett socialt stigma kopplat till hörapparater. MĂ„nga patienter Ă€r motvilliga till att anvĂ€nda dem eftersom de inte vill se gamla ut”, sĂ€ger Yen-fu Cheng.

Med trÄdlösa hörlurar fÄr de nu chansen att höra bÀttre utan att se gamla ut i sina egna ögon.

LÀs hela studien hÀr.

Foto: Apple

🩉 Uggla ger inspiration till bĂ€ttre hörselproteser
Hornugglans hörselben har gett forskare inspiration till att konstruera bÀttre hörselproteser för mÀnniskor.
đŸŠ» Hörselapparat kan lindra tinnitus
Genom att anpassa en vanlig hörselapparat för varje enskild person gÄr det att lindra besvÀren för de som lider av tinnitus.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.