Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💔 AI-prognoser kan förbĂ€ttra överlevnadschanserna efter hjĂ€rtstopp

💔 AI-prognoser kan förbĂ€ttra överlevnadschanserna efter hjĂ€rtstopp

Forskare vid Göteborgs Universitet har utvecklat en AI som stödjer lÀkare vid svÄra beslut vid hjÀrtstopp.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid Göteborgs universitet har utvecklat AI-baserade beslutstöd som ska hjÀlpa lÀkare avgöra vilken behandling som Àr effektivast för varje patient. Forskarna anvÀnde data frÄn tiotusentals patientfall för att lÀra AIn hur olika faktorer som pÄverkat tidigare utfall.

Forskarna har tagit fram tvÄ olika beslutsstöd dÀr det ena anger om ett patientfall liknar andra fall dÀr patienten överlevt eller avlidit 30 dagar efter sitt hjÀrtstopp.

”Beslutstödet Ă€r en av flera pusselbitar i det stora pussel som Ă€r lĂ€karens totala bedömning av en patient. Vi har en mĂ€ngd olika faktorer att ta stĂ€llning till nĂ€r vi ska besluta om vi ska fortsĂ€tta med hjĂ€rtlungrĂ€ddning. Det Ă€r en mycket tuff behandling som vi bara ska ge till patienter som kommer ha nytta av den och som har möjlighet att leva ett för dem vĂ€rdefullt liv efter tiden pĂ„ sjukhuset”, sĂ€ger Fredrik Hessulf, forskare och lĂ€kare och den som utvecklat beslutsstödet.

Det andra beslutstödet ska identifiera vilka patienter som riskerar ett nytt hjÀrtstopp och visa vilka faktorer som har betydelse för lÄngtidsöverlevnad.

”TrĂ€ffsĂ€kerheten för detta beslutsstöd Ă€r hyfsat god. Det kan med ungefĂ€r 70 procents sĂ€kerhet förutse huruvida patienten avlidit eller fĂ„tt ett nytt hjĂ€rtstopp inom ett Ă„r eller inte. Likt Fredriks beslutsstöd har Ă€ven detta beslutsstöd en styrka i att ett fĂ„tal faktorer kan prediktera utfallet nĂ€stan lika vĂ€l som modellen med flera hundra variabler”, sĂ€ger den forskande lĂ€karen Gustaf HellsĂ©n pĂ„ Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som tagit fram detta beslutsstöd.

Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r beslutsstöden pĂ„ forskningsstadiet, men forskarna fortsĂ€tter utveckla AIn och lĂ€kare som vill testa verktyget kan göra det via projektets hemsida.

”Jag och mina kollegor som testat verktyget ser en stor potential i dess anvĂ€ndning i vĂ„r kliniska vardag. Svaret frĂ„n beslutsstödet kan stĂ€rka lĂ€karens uppfattning eftersom det görs en berĂ€kning som baserats pĂ„ kunskap om tiotusentals patienter. Det kan potentiellt hjĂ€lpa oss att inte utsĂ€tta patienter för plĂ„gsam vĂ„rd som inte kommer att gagna patienten, samtidigt som det sparar pĂ„ sjukvĂ„rdens resurser”, sĂ€ger Araz Rawshani, forskare ST-lĂ€kare och den som leder forskargruppen.

LÀs hela studien hÀr och hÀr.

💊 AI kan ge oss snabbare och billigare utveckling av lĂ€kemedel
Genom att lÄta AI simulera hur Àndringar i DNA kan producera olika typer av proteiner kan tillverkningsprocessen för lÀkemedel förenklas och effektiviseras.
💔 Fler överlever vid plötsligt hjĂ€rtstopp
Chansen att överleva vid plötsligt hjÀrtstopp har mer Àn fördubblats de senaste 30 Ären.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.