Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 AI gör vĂ„ra bĂ€sta mikroskop Ă€nnu bĂ€ttre

🔬 AI gör vĂ„ra bĂ€sta mikroskop Ă€nnu bĂ€ttre

Genom att lÄta en AI kombinera tvÄ tekniker gÄr det att fÄ detaljerade 3D-bilder pÄ sekunder i stÀllet för timmar eller dagar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

LjusfÀltsmikroskopi (light-field microscopy) kan ge oss 3D-bilder av snabba processer som neuronernas aktivitet i en hjÀrna. DessvÀrre Àr bildkvaliteten ofta rÀtt dÄlig och det kan ta timmar eller dagar att konvertera all data som mikroskopen registrerar till en bild.

Nu har forskare vid det europeiska forskningsinstitutet EMBL tagit fram en metod som bĂ„de höjer bildkvaliteten och fĂ„r fram bilderna snabbare enligt ett pressmeddelande. Det har de gjort genom att anvĂ€nda en AI som kan kombinera data frĂ„n ljusfĂ€ltsmikroskopi och dess ”kusin” light-sheet microscopy.

Light-sheet microscopy tar bara bilder i 2D, men det gör att det behövs mycket mindre data för att skapa en bild. NÄgot som i sin tur gör att det gÄr att fÄ fram bilder mycket snabbare.

Forskarna lÀt AI:n analysera light-sheet microscopy data. Det resulterade i att AI:n utvecklade en algoritm som Àr mycket snabbare att omvandla data frÄn ljusfÀltsmikroskopi till 3D-bilder. I stÀllet för timmar eller dagar tar det nu sekunder att fÄr fram en bild som dessutom har bÀttre kvalitet.

– AI gör att vi kan kombinera olika mikroskoptekniker sĂ„ att vi kan fĂ„nga processer lika snabbt som med ljusfĂ€ltsmikroskopi och samtidigt komma nĂ€ra den höga bildkvalitet som light-sheet microscopy kan ge, sĂ€ger Nils Wagner, doktorand vid Technical University of Munich och en av forskarna bakom tekniken i ett pressmeddelande.

Forskarna funderar nu pÄ att utveckla tekniken sÄ att den fungerar Àven med andra typer av mikroskop. De vill Àven fÄ algoritmen att kunna hantera Ànnu större mÀngder med data. Idag klarar algoritmen av att hantera data frÄn exempelvis en fiskhjÀrna. Forskarnas mÄl Àr att den ska klara av Àven större hjÀrnor frÄn exempelvis dÀggdjur.

Bild: EMBL/ Tobias WĂŒstefeld


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.