Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚌 Värme från bussmotorer tar kål på virus

🚌 Värme från bussmotorer tar kål på virus

Med en enkel modifiering av motorn går det att rena luften i en buss och få bort virus som annars kan cirkulera inne i bussen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Under pandemin har ett av råden varit att undvika att åka buss eftersom viruset kan sprida sig mycket i ett trångt utrymme. Men nu har forskare vid Uppsala universitet utvecklat en teknik som kan göra luften i bussar virusfri.

– När pandemin slog till ville vi göra något för att hjälpa till, använda vår kunskap på något sätt som skulle göra skillnad i samhället. Det är svårt att undvika trängsel i kollektivtrafiken, hela meningen är att man har hög densitet, så då fick vi idén om att helt enkelt göra något för att förbättra luftkvaliteten och lufthygienen i bussarna, berättar Marvin Seibert, forskare vid institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom tekniken, i ett pressmeddelande.

Tekniken går ut på att använda värmen från bussmotorn för att sterilisera luften. Lösningen kan installeras på befintliga fordon och behöver inga filter, kemikalier eller desinfektionsmedel. Hela jobbet ska bara ta några timmar att göra för en mekaniker.

En 3d-printad undertrycksventil och kanal i bussens motorrum är allt som behöver installeras för att få luftreningen på plats. Bild: Uppsala universitet, Mark Harris.

Lösningen har redan testats på en fossilfri elhybridbuss i stadstrafik som hittills gått 2 000 mil med luftreningen installerad.

– Vi kan visa att tekniken tar ut luften och avdödar virus effektivt. Men hur mycket den reducerar risken för att bli smittad ombord beror på många samverkande faktorer och skulle ta många år och enorma resurser att mäta exakt. Däremot är det ett fullt rimligt antagande att smittspridningen minskar genom den förbättrade luftkvaliteten, säger Marvin Seibert.

Forskarna ska nu gå vidare och se om tekniken kan användas även i andra fordon.

– Vi ska prata med motorsportentusiaster för att se om det finns ett intresse för tekniken i privata bilar. Tekniken kan överföras till bilar med förbränningsmotorer, även hybrid och laddhybrider, och vi vet att risken för smittspridning i en bil är ganska hög. Det är det minsta utrymmet man normalt delar med andra, som exempelvis familjen, säger Marvin Seibert.

💨 Luftrenare istället för ansiktsmask - UV-ljus tar bort 99% av virus och bakterier i luften
UV-belysning renar luften vi andas in, genom en bärbar luftrenare - en “wearable”.
😷 Nytt material tar kål på superbakterier och virus
Ett nytt material kan ge oss ansiktsmasker som både stoppar virus och ser till att virusen inte kan sprida sig vidare.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.