Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚌 VĂ€rme frĂ„n bussmotorer tar kĂ„l pĂ„ virus

🚌 VĂ€rme frĂ„n bussmotorer tar kĂ„l pĂ„ virus

Med en enkel modifiering av motorn gÄr det att rena luften i en buss och fÄ bort virus som annars kan cirkulera inne i bussen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Under pandemin har ett av rÄden varit att undvika att Äka buss eftersom viruset kan sprida sig mycket i ett trÄngt utrymme. Men nu har forskare vid Uppsala universitet utvecklat en teknik som kan göra luften i bussar virusfri.

– NĂ€r pandemin slog till ville vi göra nĂ„got för att hjĂ€lpa till, anvĂ€nda vĂ„r kunskap pĂ„ nĂ„got sĂ€tt som skulle göra skillnad i samhĂ€llet. Det Ă€r svĂ„rt att undvika trĂ€ngsel i kollektivtrafiken, hela meningen Ă€r att man har hög densitet, sĂ„ dĂ„ fick vi idĂ©n om att helt enkelt göra nĂ„got för att förbĂ€ttra luftkvaliteten och lufthygienen i bussarna, berĂ€ttar Marvin Seibert, forskare vid institutionen för cell- och molekylĂ€rbiologi vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom tekniken, i ett pressmeddelande.

Tekniken gÄr ut pÄ att anvÀnda vÀrmen frÄn bussmotorn för att sterilisera luften. Lösningen kan installeras pÄ befintliga fordon och behöver inga filter, kemikalier eller desinfektionsmedel. Hela jobbet ska bara ta nÄgra timmar att göra för en mekaniker.

En 3d-printad undertrycksventil och kanal i bussens motorrum Àr allt som behöver installeras för att fÄ luftreningen pÄ plats. Bild: Uppsala universitet, Mark Harris.

Lösningen har redan testats pÄ en fossilfri elhybridbuss i stadstrafik som hittills gÄtt 2 000 mil med luftreningen installerad.

– Vi kan visa att tekniken tar ut luften och avdödar virus effektivt. Men hur mycket den reducerar risken för att bli smittad ombord beror pĂ„ mĂ„nga samverkande faktorer och skulle ta mĂ„nga Ă„r och enorma resurser att mĂ€ta exakt. DĂ€remot Ă€r det ett fullt rimligt antagande att smittspridningen minskar genom den förbĂ€ttrade luftkvaliteten, sĂ€ger Marvin Seibert.

Forskarna ska nu gÄ vidare och se om tekniken kan anvÀndas Àven i andra fordon.

– Vi ska prata med motorsportentusiaster för att se om det finns ett intresse för tekniken i privata bilar. Tekniken kan överföras till bilar med förbrĂ€nningsmotorer, Ă€ven hybrid och laddhybrider, och vi vet att risken för smittspridning i en bil Ă€r ganska hög. Det Ă€r det minsta utrymmet man normalt delar med andra, som exempelvis familjen, sĂ€ger Marvin Seibert.

💹 Luftrenare istĂ€llet för ansiktsmask - UV-ljus tar bort 99% av virus och bakterier i luften
UV-belysning renar luften vi andas in, genom en bĂ€rbar luftrenare - en “wearable”.
đŸ˜· Nytt material tar kĂ„l pĂ„ superbakterier och virus
Ett nytt material kan ge oss ansiktsmasker som bÄde stoppar virus och ser till att virusen inte kan sprida sig vidare.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.