Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
😷 Nytt material tar kål på superbakterier och virus

😷 Nytt material tar kål på superbakterier och virus

Ett nytt material kan ge oss ansiktsmasker som både stoppar virus och ser till att virusen inte kan sprida sig vidare.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett material som effektivt dödar bakterier verkar också fungera mot coronavirus. Det skulle då ge möjlighet att producera ansiktsmasker, respiratorer och annan medicinsk utrustning som både kan stoppa smitta och se till att smittan inte sprids vidare.

Det är forskare från Chalmers som tagit fram materialet och det har redan visat sig vara mycket effektivt mot resistenta bakterier och en superbakterie som just ingenting annat biter på.

Materialet bygger på en metod där peptider kombineras med ett nanostrukturerat material. Samma typ av peptider har visat sig vara effektiva mot coronavirus och nu ska forskarna undersöka om materialet kan stoppa covid 19 också.

Förhoppningen är att det nya materialet ska göra oss bättre förberedda inför nya pandemier. Materialet är ofarligt för mänskliga celler och kan inaktivera virus även om det muterar så det skulle ge oss ett värdefullt tillskott i vår arsenal mot bakterier och virus.

”Ett ytskikt av vårt nya material på ansiktsmasker skulle inte bara hejda virusets passage utan även minska risken att det kan transporteras vidare exempelvis när masken tas av och på så sätt minska smittspridningen”, säger Martin Andersson forskningsledare och professor vid institutionen för kemi och kemiteknik vid Chalmers.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.