Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💹  Luftrenare istĂ€llet för ansiktsmask - UV-ljus tar bort 99% av virus och bakterier i luften

💹 Luftrenare istĂ€llet för ansiktsmask - UV-ljus tar bort 99% av virus och bakterier i luften

UV-belysning renar luften vi andas in, genom en bÀrbar luftrenare - en "wearable".

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

En ny form av skydd mot smitta lanseras snart. Den anvÀnder UV-ljus för att döda virus och bakterier nÀra anvÀndaren. TÀnk dig en variant av cykelhjÀlmen Hövding - du har luftrenaren pÄ dig, runt halsen och den drivs av ett batteri.

Ett startup-bolag i Estland med namnet Respiray lanserar snart den annorlunda formen av skyddsutrustning. Grundarna av bolaget sÄg tidigt att det inte skulle finnas tillrÀckligt med personlig skyddsutrustning mot COVID-19 runtom i vÀrlden. Med sin kunskap om UV-belysning skapade grundarna den hÀr produkten.

IstÀllet för att fysiskt filtrera luftburna viruspartiklar frÄn att andas in och/eller följa med utandningsluften - som i exemplet med ansiktsmasker och visir - anvÀnds osynligt UV-ljus för att rena luften nÀra personen som har UV-luftrenaren pÄ sig.

Luften cirkulerar upp, framför ansiktet. För att öka skyddseffekten kan ett visir monteras - upp-och-ner jÀmfört med de vi Àr vana vid. Visiret Àr avtagbart och utbytbart.

UV-ljus skadar den genetiska koden pÄ partiklar som trÀffas av ljuset, sÄ att virus eller bakterier förlorar förmÄgan att föröka sig.

Undersökningar som gjorts visar att luftrenaren tar död pÄ över nittionio procent av luftens viruspartiklar och bakterier.

Att anvÀnda UV-ljus för att rena luft och vatten Àr inget nytt. Man anvÀnder ex.vis UV-ljus som ett miljövÀnligt alternativt för att rena vatten i simbassÀnger - istÀllet för rening med klor.


GodkÀnda vaccin börjar fÄ effekt mot COVID-19-pandemin - men detta virus och andra virus kommer inte bara försvinna. Det Àr dÀrför sÄ viktigt att vi skapar ytterligare lösningar för att skydda oss sjÀlva och de runtomkring oss, sÀger Indrek Neivelt, CEO pÄ Respiray

Senaste teknologin med LED-lampor har givit nya möjligheter för anvÀndning av UV-belysning. Den gamla sortens UV-lampor hade den bl a nackdelen att de bildade ozon under anvÀndning. Det var dessutom svÄrt att hitta rÀtt vÄglÀngd och styrka. (För den tekniskt intresserade: Respiray anvÀnder UV-ljus pÄ en vÄglÀngd av ca. 265 nm.)

Reningen med Respirays produkt pÄverkas av hur bÀraren rör sig, andas och vilka miljöer hen vistas i, sÄ det Àr ingen garanti mot smitta. Respiray Àr dessutom tydliga med att luftrenaren Àr avsedd för miljöer med luftburen smitta, inte droppsmitta. (Den som följer pandemi-debatten vet redan att det rÄder delade meningar om huruvida COVID-19 Àr luftburen eller ej.)

Det kommer finnas mÄnga situationer dÄ Respirays produkt kommer vara vÀlkommen, förbi COVID-19.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.