Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💨  Luftrenare istället för ansiktsmask - UV-ljus tar bort 99% av virus och bakterier i luften

💨 Luftrenare istället för ansiktsmask - UV-ljus tar bort 99% av virus och bakterier i luften

UV-belysning renar luften vi andas in, genom en bärbar luftrenare - en "wearable".

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

En ny form av skydd mot smitta lanseras snart. Den använder UV-ljus för att döda virus och bakterier nära användaren. Tänk dig en variant av cykelhjälmen Hövding - du har luftrenaren på dig, runt halsen och den drivs av ett batteri.

Ett startup-bolag i Estland med namnet Respiray lanserar snart den annorlunda formen av skyddsutrustning. Grundarna av bolaget såg tidigt att det inte skulle finnas tillräckligt med personlig skyddsutrustning mot COVID-19 runtom i världen. Med sin kunskap om UV-belysning skapade grundarna den här produkten.

Istället för att fysiskt filtrera luftburna viruspartiklar från att andas in och/eller följa med utandningsluften - som i exemplet med ansiktsmasker och visir - används osynligt UV-ljus för att rena luften nära personen som har UV-luftrenaren på sig.

Luften cirkulerar upp, framför ansiktet. För att öka skyddseffekten kan ett visir monteras - upp-och-ner jämfört med de vi är vana vid. Visiret är avtagbart och utbytbart.

UV-ljus skadar den genetiska koden på partiklar som träffas av ljuset, så att virus eller bakterier förlorar förmågan att föröka sig.

Undersökningar som gjorts visar att luftrenaren tar död på över nittionio procent av luftens viruspartiklar och bakterier.

Att använda UV-ljus för att rena luft och vatten är inget nytt. Man använder ex.vis UV-ljus som ett miljövänligt alternativt för att rena vatten i simbassänger - istället för rening med klor.


Godkända vaccin börjar få effekt mot COVID-19-pandemin - men detta virus och andra virus kommer inte bara försvinna. Det är därför så viktigt att vi skapar ytterligare lösningar för att skydda oss själva och de runtomkring oss, säger Indrek Neivelt, CEO på Respiray

Senaste teknologin med LED-lampor har givit nya möjligheter för användning av UV-belysning. Den gamla sortens UV-lampor hade den bl a nackdelen att de bildade ozon under användning. Det var dessutom svårt att hitta rätt våglängd och styrka. (För den tekniskt intresserade: Respiray använder UV-ljus på en våglängd av ca. 265 nm.)

Reningen med Respirays produkt påverkas av hur bäraren rör sig, andas och vilka miljöer hen vistas i, så det är ingen garanti mot smitta. Respiray är dessutom tydliga med att luftrenaren är avsedd för miljöer med luftburen smitta, inte droppsmitta. (Den som följer pandemi-debatten vet redan att det råder delade meningar om huruvida COVID-19 är luftburen eller ej.)

Det kommer finnas många situationer då Respirays produkt kommer vara välkommen, förbi COVID-19.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.