Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚜 UtslĂ€ppen av vĂ€xthusgaser frĂ„n gödsel kan minska med 80 procent

🚜 UtslĂ€ppen av vĂ€xthusgaser frĂ„n gödsel kan minska med 80 procent

Forskare har rÀknat ut de totala utslÀppen av vÀxthusgaser som gödningsmedlen i jordbruket orsakar och hittat sÀtt att minska utslÀppen med 80 procent.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

KvÀvebaserade gödningsmedel orsakar 2,6 gigaton vÀxthusgasutslÀpp varje Är. Det Àr mer Àn flyget och sjöfarten tillsammans.

Forskare frÄn University of Cambridge i Storbritannien har analyserat utslÀppen för bÄde produktionen och anvÀndandet av gödseln och kommit fram till att vi kan sÀnka utslÀppen med 80 procent utan att minska matproduktionen.

Det handlar bland annat om miljövÀnligare produktion, men framför allt om att anvÀnda mindre gödsel. Enligt forskarna anvÀnder vi mycket mer gödsel Àn vad som behövs idag och det ger bÄde större utslÀpp och högre kostnader för bönderna.

”Vi Ă€r otroligt ineffektiva i vĂ„rt anvĂ€ndande av gödsel. Vi anvĂ€nder mycket mer Ă€n vi behöver, vilket Ă€r ekonomiskt ineffektivt och beror pĂ„ dagens jordbruksmetoder”, sĂ€ger AndrĂ© Cabrera Serrenho, forskare vid University of Cambridge och en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Det gÄr ocksÄ att minska gödselns miljöpÄverkan i produktionsledet. Till exempel skulle det gÄ att blanda in kemikalier som hindrar bildandet av kvÀveoxid. Det skulle göra gödseln dyrare, vilket ocksÄ skulle kunna fÄ ner anvÀndandet.

”Om vi ska göra gödseln dyrare mĂ„ste det finnas nĂ„gon form av ekonomiskt incitament för lantbrukare och producenter. Lantbruk Ă€r en oerhört tuff verksamhet som det Ă€r och idag fĂ„r lantbrukarna ingen ersĂ€ttning för sĂ€nka utslĂ€ppen frĂ„n gödseln”, sĂ€ger AndrĂ© Cabrera Serrenho.

Om de ÄtgÀrder André Cabrera Serrenho och hans kolleger föreslÄr i sin studie skulle genomföras skulle det kunna fÄ ner utslÀppen frÄn gödsel med 80 procent till 2050.

”VĂ„rt arbete ger oss en bra idĂ© om vad som Ă€r tekniskt möjligt, vad som ger bĂ€st effekt och var olika Ă„tgĂ€rder skulle vara mest meningsfulla. Det Ă€r viktigt att vi riktar Ă„tgĂ€rderna mot det som ger bĂ€st effekt för att fĂ„ en snabb och meningsfull framgĂ„ng i arbetet med att fĂ„ ner utslĂ€ppen”, sĂ€ger AndrĂ© Cabrera Serrenho.

LÀs hela studien hÀr.

☘ GrÀs och klöver kan bli alternativ till importerad soja och naturgas
Ökad vallodling och en etablering av gröna bioraffinaderier kan göra att vi kan minska importen av soja och naturgas till Sverige.
đŸŒŸ Solpaneler utnyttjar hela ljusspektrumet för att förbĂ€ttra skördar
En ny studie frÄn University of California visar att anvÀndning av hela ljusspektrumet kan gynna bÄde solenergiproduktion och skördar.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.