Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌾 Solpaneler utnyttjar hela ljusspektrumet för att förbättra skördar

🌾 Solpaneler utnyttjar hela ljusspektrumet för att förbättra skördar

En ny studie från University of California visar att användning av hela ljusspektrumet kan gynna både solenergiproduktion och skördar.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Enligt en ny studie från University of California är den blå delen av ljusspektrat den mest effektiva för solenergiproduktion, medan den röda delen är bättre för växters tillväxt och skördar. Nu undersöker forskare hur utnyttjandet av solens fullständiga ljusspektrum kan förbättra agrivoltaiska systems effektivitet i torra jordbruksområden.

Earth's Future publicerade forskningsartikeln "Not All Light Spectra Were Created Equal: Can We Harvest Light for Optimum Food-Energy Co-Generation?" och Majdi Abou Najm, docent vid UC Davis avdelning för land-, luft- och vattenresurser, sa i ett pressmeddelande:

"Denna studie är en dörröppnare för alla möjliga tekniska framsteg. Dagens solpaneler tar allt ljus och försöker göra det bästa av det. Men tänk om en ny generation solceller skulle använda det blå ljuset till energi och skicka vidare det röda ljuset till grödor, där det är mest effektivt för fotosyntes?”

Enligt EcoWatch utvecklade forskarna bakom studien en datamodell för fotosyntes och transpiration för olika ljusspektra. Modellen återgav hur olika växter som basilika, jordgubbar och sallad reagerade på olika ljusspektra i ett labb. Forskarna fann att det röda spektrumet var perfekt för livsmedelstillväxt och det blåa spektrumet kunde filtreras för att generera solenergi.

"Ur ett växtperspektiv är de röda fotoner de effektiva", sa Abou Najm till Modern Farmer. "De får inte växten att känna sig varm."

EcoWatch förklarar att agrivoltaiska system förbättrar markanvändningen eftersom solpaneler placeras mellan raderna av grödor. Dessa paneler ger skugga till grödor, så som frukt och bladgrönsaker, som är känsliga för värme. Temperaturen under panelerna sänks tack vare växternas transpiration, vilket är en win-win eftersom det förbättrar solcellernas effektivitet.

Najm och hans team hoppas kunna förbättra en "oändligt hållbar resurs". Han säger att "om en teknik kommer fram som kan utveckla dessa paneler, då är endast himlen gränsen för hur optimerade vi kan vara."

Bild: FRANCOIS WALSCHAERTS / AFP via Getty Images via EcoWatch


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.