Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Uppladdningsbart och nedbrytbart batteri – av krabbskal och zink

🔋 Uppladdningsbart och nedbrytbart batteri – av krabbskal och zink

Ett uppladdningsbart batteri gjort på krabbskal och zink kan göra vind- och solkraft mer grön. Delar som inte går att återvinna efter batteriets livstid kan istället läggas på komposten.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Enligt en ny studie publicerad via cell.com kan en ny typ av batteri vara på ingång, och lösa ett av de stora frågetecken som hemsökt den förnyelsebara sektorn – batteriers påverkan på miljön. Enligt studien kan litiumbatterier, som har en negativ miljöpåverkan både innan och efter bruk, inom en snar framtid tillhöra det förflutna.

Nyckeln till att lösa problemet kommer från skaldjur, närmare bestämt chitosan, en förening som går att få fram ut kitin – en av beståndsdelarna som utgör skalet på flera ryggradslösa djur, såsom krabbor. Tillsammans med zink, en metall som finns i överflöd i naturen, kan chitosan nyttjas för att skapa batterier.

Enligt Liangbing Hu, forskare vid University of Maryland och medförfattare till studien, kan dessa batterier lagra en imponerande mängd energi och laddas upp åtminstone 1 000 gånger, innan de behöver återvinnas.

Löser problem med zink

Att använda zink i batterier är ingen ny uppfinning, men då vattnet som finns inuti zinkbatterier (och som är nödvändigt) tenderar att korrodera zinken, har tidigare varianter haft en mycket kort livslängd med gradvis försämrad prestanda. Idén att använda chitosan kom från det faktum att föreningen är bra på att binda vatten, och således misstänktes kunna förhindra korrosionen av zink.

Tester med materialen visade att hypotesen stämde, då batterierna hade hög ledningsförmåga och den tidigare korrosionen uteblev. Istället bildades hexagonformade partiklar av zink längs med batteriets anod, och bidrog till ytterligare minskning av oönskade kemiska reaktioner i metallen.

Prestanda och pris

Prestandan hos de nya batterierna är att jämföra med litiumbatterier. 50 milliampere per kvadratcentimeter, i 400 timmar – eller 1 000 laddningar. En prestanda som inte är lätt att få fram, enligt Hu.

En annan fördel med att använda chitosan är priset. För ett batteri på 2 centimeter krävs det 20 microgram av kommersiellt tillgängligt chitosanpulver – vilket kostar 0.00017 USD, som på ett ungefär motsvarar 0.002 svenska kronor. Således verkar det som att en övergång till miljövänligare batterier både är teroretiskt möjligt och ekonomiskt hållbart.

🔌 Jonas Birgersson: “All el du behöver för ett lågt, fast pris”
“För ett lågt, fast pris har du all el du behöver”, säger Jonas Birgersson. Vi kommer komma till samma sak för el som för bredband.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.