Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Uppladdningsbart och nedbrytbart batteri – av krabbskal och zink

🔋 Uppladdningsbart och nedbrytbart batteri – av krabbskal och zink

Ett uppladdningsbart batteri gjort pÄ krabbskal och zink kan göra vind- och solkraft mer grön. Delar som inte gÄr att Ätervinna efter batteriets livstid kan istÀllet lÀggas pÄ komposten.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Enligt en ny studie publicerad via cell.com kan en ny typ av batteri vara pĂ„ ingĂ„ng, och lösa ett av de stora frĂ„getecken som hemsökt den förnyelsebara sektorn – batteriers pĂ„verkan pĂ„ miljön. Enligt studien kan litiumbatterier, som har en negativ miljöpĂ„verkan bĂ„de innan och efter bruk, inom en snar framtid tillhöra det förflutna.

Nyckeln till att lösa problemet kommer frĂ„n skaldjur, nĂ€rmare bestĂ€mt chitosan, en förening som gĂ„r att fĂ„ fram ut kitin – en av bestĂ„ndsdelarna som utgör skalet pĂ„ flera ryggradslösa djur, sĂ„som krabbor. Tillsammans med zink, en metall som finns i överflöd i naturen, kan chitosan nyttjas för att skapa batterier.

Enligt Liangbing Hu, forskare vid University of Maryland och medförfattare till studien, kan dessa batterier lagra en imponerande mÀngd energi och laddas upp Ätminstone 1 000 gÄnger, innan de behöver Ätervinnas.

Löser problem med zink

Att anvÀnda zink i batterier Àr ingen ny uppfinning, men dÄ vattnet som finns inuti zinkbatterier (och som Àr nödvÀndigt) tenderar att korrodera zinken, har tidigare varianter haft en mycket kort livslÀngd med gradvis försÀmrad prestanda. Idén att anvÀnda chitosan kom frÄn det faktum att föreningen Àr bra pÄ att binda vatten, och sÄledes misstÀnktes kunna förhindra korrosionen av zink.

Tester med materialen visade att hypotesen stÀmde, dÄ batterierna hade hög ledningsförmÄga och den tidigare korrosionen uteblev. IstÀllet bildades hexagonformade partiklar av zink lÀngs med batteriets anod, och bidrog till ytterligare minskning av oönskade kemiska reaktioner i metallen.

Prestanda och pris

Prestandan hos de nya batterierna Ă€r att jĂ€mföra med litiumbatterier. 50 milliampere per kvadratcentimeter, i 400 timmar – eller 1 000 laddningar. En prestanda som inte Ă€r lĂ€tt att fĂ„ fram, enligt Hu.

En annan fördel med att anvĂ€nda chitosan Ă€r priset. För ett batteri pĂ„ 2 centimeter krĂ€vs det 20 microgram av kommersiellt tillgĂ€ngligt chitosanpulver – vilket kostar 0.00017 USD, som pĂ„ ett ungefĂ€r motsvarar 0.002 svenska kronor. SĂ„ledes verkar det som att en övergĂ„ng till miljövĂ€nligare batterier bĂ„de Ă€r teroretiskt möjligt och ekonomiskt hĂ„llbart.

🔌 Jonas Birgersson: “All el du behöver för ett lĂ„gt, fast pris”
“För ett lĂ„gt, fast pris har du all el du behöver”, sĂ€ger Jonas Birgersson. Vi kommer komma till samma sak för el som för bredband.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.