Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍄 Svampar och bakterier ska hjälpa industrin få ner utsläppen

🍄 Svampar och bakterier ska hjälpa industrin få ner utsläppen

Samma process som bryter ner berg till grus kan användas för att fånga in koldioxid från industrin.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett forskningsprojekt; Bam, undersöker nu om det går att få maskar, bakterier och svampar att på ett naturligt sätt fånga in koldioxid. Metoden bygger på vittring, det vill säga den process som normalt bryter ner berg till grus, lera och joner.

Jonerna som bildas reagerar med varandra och fälls ut till nya mineraler och bergarter som till exempel kalksten. Kalkstenen som bildas låser koldioxiden som bildas under vittringen så att gasen inte når atmosfären där den annars bidrar till uppvärmningen av planeten.

”På en geologisk tidsskala har vittring av silikatmineral hjälpt till att reglera jordens temperatur. Det är de processerna vi försöker förstärka eftersom de naturligt inte är tillräckligt snabba. Det är idén bakom den här konstruerade teknologin”, berättar Thomas Corbett, postdoktor vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom projektet, i ett pressmeddelande.

Forskarna blandar krossad sten med hö och lägger till bakterier och svampar i en bioreaktor där de också för in koldioxid. Höet fungerar som mat för organismerna och under processen omvandlar de den koldioxid som finns i blandningen till kalksten och rester som är tänkt att användas som gödning på åkrar. Daggmaskar finns också med för att röra runt i materialet.

Projektet Bam tar in koldioxid och industriavfall i en bioreaktor där bakterier och svampar låser koldioxiden så att den inte kommer ut i atmosfären. Illustration: Bam

Än så länge rör det sig om experiment i mindre skala. I framtiden hoppas forskarna att bioreaktorerna ska kunna ta exempelvis betongavfall och slagg från industrier och rena dem i reaktorerna. Men först måste forskarna testa sig fram för att avgöra vilka kombinationer av över 200 olika mineraler, organismer och organiskt material som resulterar i högst vittringstakt.

”Vi börjar med ganska små reaktorer som vi fyller med kanske 400 gram material och sedan skalar vi upp det. Vi använder tusentals av de här genomflytningsreaktorerna för att försöka komma på den bästa kombinationen av organismer och vattenflöde genom reaktorn”, säger Thomas Corbett.

Lär mer om projektet här.

♻ Koldioxidavskiljning och lagring slår rekord
Antalet projekt för koldioxidavskiljning och lagring har ökat med 44 procent jämfört med i fjol.
🌋Stendamm från vulkanisk bergart fångar CO2 och göder grödor
Denna jordbruksteknologiska startup sprider stendamm från bergarten basalt på bönders åkrar för att fånga upp kol. Ett plus är att stendammet även fungerar som gödning.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.