Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻ Koldioxidavskiljning och lagring slår rekord

♻ Koldioxidavskiljning och lagring slår rekord

Antalet projekt för koldioxidavskiljning och lagring har ökat med 44 procent jämfört med i fjol.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Koldioxidavskiljning och lagring, CCS, är en teknik som gör det möjligt att avskilja koldioxiden i rökgaserna från kraftverk, förbränningsanläggningar eller stora processindustrier. Koldioxiden komprimeras sedan och transporteras till en lagringsplats djupt ner i marken.

Det är en teknik som används allt mer och en rapport från den australiska stiftelsen Global CCS Foundation visar att metoden slår rekord i år.

Totalt finns det nu 196 CCS-projekt i världen. Av dessa håller 153 på att utvecklas, 11 håller på att byggas och 30 är redan i drift. Det innebär att 61 nya projekt tillkommit under året. Totalt kommer alla dessa anläggningar att kunna lagra 244 miljoner ton koldioxid per år. Det är en ökning med 44 procent från i 2021.

”CCS är som en schweizisk armekniv för klimatbegränsning. Den kommer att fortsätta spela fler olika roller när det gäller dekarboneringen (decarbonisation) av den globala ekonomin. För många viktiga industrier som cement- och kemiindustrin finns det inga andra realistiska alternativ,” säger Jarad Daniels, chef på Global CCS Foundation, i ett pressmeddelande.

Läs hela studien här.

🗻 Anläggning på Island invigd – omvandlar CO2 till sten
Anläggningen Orca omvandlar koldioxid från luften till mineraliserad berggrund. Enligt Climeworks och Carbfix, företagen bakom anläggningen, kan Orca absorbera 4,000 ton koldioxid från luften varje år.
♻️ CCS och DAC – fånga in och lagra koldioxid
Carbon capture and storage (CCS) och Direct Air Capture (DAC) är metoder för att fånga in koldioxid på teknisk väg där gasen kan lagras eller omvandlas till olika produkter.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.