Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌋Stendamm frĂ„n vulkanisk bergart fĂ„ngar CO2 och göder grödor

🌋Stendamm frĂ„n vulkanisk bergart fĂ„ngar CO2 och göder grödor

Denna jordbruksteknologiska startup sprider stendamm frÄn bergarten basalt pÄ bönders Äkrar för att fÄnga upp kol. Ett plus Àr att stendammet Àven fungerar som gödning.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Lithos Carbon, ett företag inom sektorn för jordbruksteknik anvÀnder stendamm frÄn basalt (en vulkanisk bergart) som gödningsmedel, men ocksÄ som ett sÀtt att ta bort kol frÄn det globala kretsloppet. Hur? Genom att helt enkelt sprida det pÄ böndernas Äkrar.

Startupen sÀljer denna metod som koldioxidkrediter till industrier som vill minska sina utslÀpp. De ger helt enkelt en del av sin vinst till bönderna som Àger Äkrarna som anvÀnds. Metoden berikar ocksÄ Äkrarna med jÀrn, fosfor, magnesium och kalcium. I vissa fall kan denna gödning öka avkastningen med 47 % jÀmfört med andra metoder som till exempel kalkstensdamm.

"Min instÀllning till detta Àr att om du kan ge bönder nÄgot som de kommer att vilja ha och Àlska och behöver, dÄ kommer de att anvÀnda det," sa Lithos vd Mary Yap till Fast Company. "Och dÄ blir kolavskiljning nÀstan som en bieffekt. En av mina bönder har sagt: 'Jag kan inte Àta koldioxidkrediter.' Det Àr verkligen grödorna som i slutet av dagen som betyder nÄgot."

Good News Network förklarar hur basaltstenen lagrar kolet för alltid: "CO2 i luften absorberas delvis av regn, som avsÀtter det i jorden och haven. NÀr regn faller pÄ ett fÀlt behandlat med basaltstensdamm frÄn Lithos, fÄngas kolet i basalten, innan materialet sköljs ner i floder och ut i havet. VÀl i havet tas det upp av en stor mÀngd olika djur, till exempel blötdjur som anvÀnder det för att göra sina skal. NÀr de dör faller deras skal till havsbotten och dÀr finns kolet kvar, under de flesta omstÀndigheter, permanent."

Basaltstenen Àr en garanterad tillgÄng, eftersom den Àr den vanligaste vulkaniska bergarten pÄ jorden och produceras i miljontals ton per Är inom gruvindustrin.

För att sÀkerstÀlla att precis rÀtt mÀngd damm slÀpps ut pÄ fÀlten har Lithos arbetat tillsammans med Yale University för att skapa en intelligent programvara.

Just nu arbetar startupen tillsammans med 14 gÄrdar. En av gÄrdarna anvÀnde 1 500 ton damm över 140 hektar. Denna mÀngd ska absorbera cirka 384 ton koldioxid.

Bild: Lithos Carbon via Fast Company


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.