Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒ± SuccĂ© för Ă„terplantering av Ă„lgrĂ€s

đŸŒ± SuccĂ© för Ă„terplantering av Ă„lgrĂ€s

80 000 ÄlgrÀsplantor vÀxte till 860 000 pÄ ett Är nÀr forskare planterade dem i sand för att ge plantorna bÀttre fÀste att vÀxa i havet.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

ÅlgrĂ€set i havet runt södra BohuslĂ€n har försvunnit i rask takt de senaste decennierna. Det Ă€r dĂ„liga nyheter eftersom Ă€ngarna med Ă„lgrĂ€s Ă€r viktiga livsmiljöer för mĂ„nga arter av vĂ€xter och djur och fungerar bland annat som uppvĂ€xtomrĂ„den för fisk.

DessbÀttre visar ett projekt frÄn LÀnsstyrelsen i VÀstra Götaland och Göteborgs universitet att det gÄr att vÀnda trenden. Ett forskarlag har testat att plantera ÄlgrÀsplantor i sand.

”Genom att först lĂ€gga ut sand har vi skapat nya förutsĂ€ttningar i en vik dĂ€r det varit för grumligt för Ă„lgrĂ€set att överleva. Det hĂ€r Ă€r en ny metod i Sverige och dĂ€rför Ă€r det extra roligt att Ă„lgrĂ€set tagit sig sĂ„ bra efter planteringen”, sĂ€ger Beatrice Alenius, marinbiolog och projektledare vid LĂ€nsstyrelsen i VĂ€stra Götaland, i ett pressmeddelande.

Forskarna satte ut 80 000 ÄlgrÀsplantor i en grund havsvik i fjol. NÀr forskarna undersökte omrÄdet i Är visade det sig att ÄlgrÀset vÀxt vÀldigt bra i omrÄdet. Antalet plantor i omrÄdet hade nÀmligen ökat frÄn 80 000 till 860 000.

ӁlgrĂ€sskotten har haft en ovĂ€ntat bra tillvĂ€xt. Sannolikt har vi nu passerat en tipping point dĂ€r Ă„lgrĂ€set bidrar till att minska uppgrumlingen av sediment, förbĂ€ttra ljusförhĂ„llandena och att Ă„lgrĂ€sĂ€ngen kan fortsĂ€tta att breda ut sig”, sĂ€ger Per Moksnes, forskare vid Göteborgs universitet.

Det bÀsta Àr förstÄs att skydda existerande ÄlgÀsÀngar sÄ vi inte behöver Äterplantera ÄlgrÀset, men i de fall som Àngarna redan skadats finns det nu en metod att Äterskapa dem.

”Det hĂ€r Ă€r första gĂ„ngen metoden med sandtĂ€ckning har testats i stor skala med lyckat resultat. Det visar att det gĂ„r att Ă„terplantera Ă„lgrĂ€s Ă€ven dĂ€r förhĂ„llandena Ă€r svĂ„ra och vĂ„ra vanliga metoder inte fungerar”, sĂ€ger Per Moksnes.

đŸŒ± ÅlgrĂ€splantering ger klarare havsvatten och gynnar biologisk mĂ„ngfald
Plantering av ÄlgrÀs har uppvisat positiva resultat i BohuslÀns södra skÀrgÄrd. Till följd har vattnet blivit klarare samtidigt som den biologiska mÄngfalden gynnas.
🐬 VĂ€rldens hav kan vara friska och fulla med liv igen till 2050
Miljöförstöring och utfiskning har gett oss sjuka hav och krympande bestÄnd, men en forskningsrapport visar att vi kan reparera skadorna pÄ 30 Är.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.