Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒ± ÅlgrĂ€splantering ger klarare havsvatten och gynnar biologisk mĂ„ngfald

đŸŒ± ÅlgrĂ€splantering ger klarare havsvatten och gynnar biologisk mĂ„ngfald

Plantering av ÄlgrÀs har uppvisat positiva resultat i BohuslÀns södra skÀrgÄrd. Till följd har vattnet blivit klarare samtidigt som den biologiska mÄngfalden gynnas.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

PÄ 90-talet skedde övergödning i BohuslÀns södra skÀrgÄrd, vilket bidrog till att stora mÀngder av ÄgrÀsÀngar försvann i omrÄdet och vattnet blev grumligare. Trots att ustlÀppen sedan dess har minskat har ÄlgrÀsÀngarna inte kunnat ÄterhÀmta sig, och vattnet har fortsatt blivit grumligare.

Tidigare i Är startades ett samarbete mellan Göteborgs Universitet och LÀnsstyrelsen med syfte att Äterplantera ÄlgrÀs i omrÄdet. Projektet har nu uppvisat positiva resultat. Under sommaren planterades 80 000 ÄlgrÀsskott pÄ en yta av pÄ 10 000 kvadratmeter, vilka nu mer Àn fördubblats, till 176 400 plantor.

Ny metod för plantering

Metoden, som tidigare prövats i Danmark, innebÀr att man först tÀcker havsbotten med ett 10 centimeter tjockt lager av grovt grus. Gruset Àr till för att hindra att den lera som finns pÄ botten ska luckras upp och spridas i vattnet, dÄ leran i sin tur gör vattnet grumligt, och dÀrmed hindrar solljuset att nÄ havsbotten. Först efter att gruset lagts planteras  nya ÄlgrÀsskott, som genom att slÄ rot ytterligare stabiliserar botten och sÄledes bidrar Ànnu mer till att motverka grumligheten.

Enligt Per Moksnes, forskare pÄ institutionen för marina vetenskaper och ansvarig för den vetenskapliga delen av arbetet, sÄ har grustÀckningen i sig förbÀttrat ljusförhÄllandena tillrÀckligt mycket för att Àven gynna ÄlgrÀs utanför det omrÄde som tÀckts med grus.

Positivt för biologiska mÄngfalden och för att motverka global uppvÀrmning

ÅlgrĂ€sĂ€ngar Ă€r ett mycket produktivt ekosystem. Samtidigt som de bidrar till att minska övergödning bidrar de Ă€ven till att ta upp och lagra stora mĂ€ngder kol, och kan sĂ„ledes vara till stor hjĂ€lp i arbetet mot den globala uppvĂ€rmningen.

Utöver de egenskaperna fungerar de bÄde som barnkammare och födosöksomrÄde för krÀftdjur och diverse fiskarter. DÀrmed tenderar de att myllra av liv, och Àr en viktig del i ett rikt ekosystem med biologisk mÄngfald.

Metoden kan bli intressant pÄ fler stÀllen

Trots det hittills positiva resultatet kan vi Ànnu inte veta sÀkert hur vÀl metoden fungerar. Vintern Àr kritisk period för nyplanerat ÄlgrÀs, sÄ vi kan inte veta med sÀkerhet om ÄlgrÀset etablerar sig förrÀn nÀsta sommar. Men om det visar sig att ÄlgrÀset frodas, kan metoden komma att bli intressant Àven i andra omrÄden dÀr vi har problem med grumligt vatten, sÀger Anders Olsson, marinbiolog pÄ LÀnsstyrelsen.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.