Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🕾 Silke kan ersĂ€tta mikroplast

🕾 Silke kan ersĂ€tta mikroplast

Mikroplaster som anvÀnds i industrin kan ersÀttas av billiga och miljövÀnliga silkesfibrer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Mikroplaster förknippas oftast med plastavfall som bryts ner och sedan sprids överallt i mark och vatten. Men det finns ocksĂ„ mikroplaster som vi tillverkar för att anvĂ€nda i allt frĂ„n konstgödsel till kosmetika. Även den mikroplasten sprids sedan i naturen.

Men nu har forskare frÄn bland annat MIT i USA upptÀckt ett sÀtt att bli av med all denna mikroplast. De har nÀmligen tagit fram ett sÀtt att anvÀnda silke i stÀllet för plast.

Mikroplasterna anvĂ€nds oftast för att kapsla in smĂ„ partiklar av exempelvis bekĂ€mpningsmedel eller vitaminer som sedan förpackas i större pellets eller piller. Forskarna har utvecklat en metod dĂ€r silket lĂ€gger sig runt ”nyttolasten” och kapslar in den lika bra som mikroplasterna gör.

Silket som anvÀnds behöver inte vara av nÄgon högre kvalitet, vilket gör att det gÄr att anvÀnda silke som inte kan anvÀndas i klÀdindustrin eller som nötts ut och slÀngts bort. Silke Àr naturligt nedbrytbart och inte giftigt sÄ det skulle vara en utmÀrkt ersÀttare till mikroplaster ur ett hÄllbarhetsperspektiv.

European Chemicals Agency, ECHA, berÀknar att industrin i Europa anvÀnder 145 000 ton mikroplaster i sina tillverkningsprocesser varje Är. Den siffran vill ECHA ha ner till noll redan 2025. SÄ det Àr brÄttom att fÄ fram en ersÀttare till mikroplasterna och silke kan nu vara lösningen pÄ problemet.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ„€ Enzymer kan Ă„tervinna miljarder ton plast
Forskare har upptÀckt ett enzym som kan bryta ner plast pÄ bara nÄgra dagar och som gör det möjligt att Ätervinna all plast som idag ligger pÄ soptippar.
📃 Nanopapper - ett miljövĂ€nligt alternativ till plastförpackningar
En ny process gör det möjligt att skapa papper som kan ersÀtta plastförpackningar.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.