Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📃  Nanopapper - ett miljövĂ€nligt alternativ till plastförpackningar

📃 Nanopapper - ett miljövĂ€nligt alternativ till plastförpackningar

En ny process gör det möjligt att skapa papper som kan ersÀtta plastförpackningar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Plast Àr vÀldigt praktiskt som förpackningsmaterial. Det Àr enkelt att bearbeta, genomskinligt och Àr bra som barriÀr mellan det vi vill slÄ in och omvÀrldens smuts och bakterier. DessvÀrre Àr plast gjort av olja och det inte miljövÀnligt om det hamnar ute i naturen, vilket mycket av plasten gör.

Enligt NaturvÄrdsverket anvÀnde vi 248 800 ton förpackningsplast i Sverige i fjol. Bara 34 procent av all denna plast gick till Ätervinning. Som jÀmförelse gick 78 procent av allt papper som anvÀndes som förpackningar till Ätervinning.

Ett forskarlag vid KTH har nu utvecklat en metod för att kunna ersÀtta plast med miljövÀnligt papper. Det rör sig om vad forskarna kallar nanopapper. Namnet kommer frÄn tillverkningsprocessen dÀr cellulosafibrer omvandlas till cellulosananofibriller.

Dessa cellulosananofibriller Àr biologiskt nedbrytbara, starka, transparenta och har bra barriÀregenskaper. Det vill sÀga de har alla nödvÀndiga egenskaper för att innesluta förpackningsgaser som anvÀnds av livsmedelsindustrin för att skydda mat.

Cellulosananofibriller i sig Àr inget nytt, men processen för att framstÀlla dem har varit energikrÀvande och tagit lÄng tid. KTH-forskarna har nu utvecklat en metod som Àr mycket snabbare.

I korthet kan vi sÀga att nanopappret uppför sig ungefÀr som ett vanligt papper i en miljö med lÄgt pH-vÀrde. Men nÀr det utsÀtts för en svagt basisk miljö bryts de skapade kemiska bindningarna i cellulosafibrerna sÄ att de börjar svÀlla till en sÄdan grad att cellulosananofibrillerna frigörs. PÄ bara nÄgra minuter fÄr vi dÄ ett nanopapper som kan ersÀtta plastförpackningar.

Forskarna hoppas nu att den förenklade processen ska göra pappersindustrin intresserad av att börja tillverka nanopapper.

– I stĂ€llet för att anpassa industrin för att kunna utnyttja nanopapper, sĂ„ gör vi tvĂ€rtom. Vi försöker anpassa materialet till industrin, sĂ€ger Yunus Can GörĂŒr, forskarstuderande vid KTH och av forskarna bakom nanopappret.

LÀs hela studien hÀr.

🌳 Ny typ av genomskinligt trĂ€
För första gÄngen har forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm haft framgÄng med att tillverka genomskinligt trÀd med hjÀlp av enbart miljövÀnliga material.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.