Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Ny typ av genomskinligt trĂ€

🌳 Ny typ av genomskinligt trĂ€

För första gÄngen har forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm haft framgÄng med att tillverka genomskinligt trÀd med hjÀlp av enbart miljövÀnliga material.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I jakten pÄ att hitta ett substitut till bland annat traditionella glasfönster har Stockholms Kungliga Tekniska Högskola gjort enorma framsteg. Den andra maj publicerade de sin vetenskapliga artikel i Advanced Science. De har lyckats tillverka genomskinligt trÀ med hjÀlp av enbart miljövÀnliga material.

Enligt Forskning och Framsteg utgörs detta nya trÀmaterial av en porös struktur av cellulosa frÄn björk, vilket  impregnerats med plast tillverkat av ett Àmne frÄn citrusskal.

Genomskinligt trÀ har tillverkats tidigare, men dÄ anvÀnde sig forskarna av fossilbaserad plast. Lars Berglund, professor och avdelningschef pÄ Institutionen för fiber- och polymerteknologi vid KTH, sÀger till FoF:

– Det svĂ„ra i det hĂ€r arbetet har varit att utveckla en plast som Ă€r bĂ„de hĂ„llbar och fungerar tillsammans med trĂ€.

Plasten som impregnerar det genomskinliga trÀet mÄste ha samma optiska egenskaper som cellulosan. Den ska kunna tÄla orenheter och smÄ mÀngder vatten som ibland finns i trÀet. Plasten ska kunna fylla ut cellulosastrukturen samt reagera med cellulosan.

I tillverkningen har inga miljöfarliga lösningsmedel behövt anvÀndas för att systemet ska bli hÄllbart. Den hÀr forskningen öppnar upp och gör det möjligt att skapa nya produkter av trÀ, som exempelvis smarta fönster. Detta material kan dessutom fÄ nya optiska egenskaper genom rÀtt tillsats av nanopartiklar.

En utmaning som ÄterstÄr för forskarna Àr att tillverka större skivor av genomskinligt trÀ.

Pssst
 om du vill lĂ€ra dig mer om genomskinligt trĂ€ som ett alternativ till traditionella glasfönster sĂ„ kan du lĂ€sa den hĂ€r artikeln.

Bild: Celine Montanari via Forskning och Framsteg


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.