Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Ny typ av genomskinligt trä

🌳 Ny typ av genomskinligt trä

För första gången har forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm haft framgång med att tillverka genomskinligt träd med hjälp av enbart miljövänliga material.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I jakten på att hitta ett substitut till bland annat traditionella glasfönster har Stockholms Kungliga Tekniska Högskola gjort enorma framsteg. Den andra maj publicerade de sin vetenskapliga artikel i Advanced Science. De har lyckats tillverka genomskinligt trä med hjälp av enbart miljövänliga material.

Enligt Forskning och Framsteg utgörs detta nya trämaterial av en porös struktur av cellulosa från björk, vilket  impregnerats med plast tillverkat av ett ämne från citrusskal.

Genomskinligt trä har tillverkats tidigare, men då använde sig forskarna av fossilbaserad plast. Lars Berglund, professor och avdelningschef på Institutionen för fiber- och polymerteknologi vid KTH, säger till FoF:

– Det svåra i det här arbetet har varit att utveckla en plast som är både hållbar och fungerar tillsammans med trä.

Plasten som impregnerar det genomskinliga träet måste ha samma optiska egenskaper som cellulosan. Den ska kunna tåla orenheter och små mängder vatten som ibland finns i träet. Plasten ska kunna fylla ut cellulosastrukturen samt reagera med cellulosan.

I tillverkningen har inga miljöfarliga lösningsmedel behövt användas för att systemet ska bli hållbart. Den här forskningen öppnar upp och gör det möjligt att skapa nya produkter av trä, som exempelvis smarta fönster. Detta material kan dessutom få nya optiska egenskaper genom rätt tillsats av nanopartiklar.

En utmaning som återstår för forskarna är att tillverka större skivor av genomskinligt trä.

Pssst… om du vill lära dig mer om genomskinligt trä som ett alternativ till traditionella glasfönster så kan du läsa den här artikeln.

Bild: Celine Montanari via Forskning och Framsteg


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.