Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏠 Genomskinligt trĂ€ kan vara framtidens fönster

🏠 Genomskinligt trĂ€ kan vara framtidens fönster

Forskare har skapat ett transparent material ur trÀ. Det Àr nÀstan lika genomskinligt som glas, men har mycket bÀttre hÄllbarhet och högre isoleringsvÀrde.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ineffektiva glasfönster medför att mycket av den energi som anvÀnds för uppvÀrmning eller nedkylning av byggnader och bostÀder försvinner rakt ut genom fönstret. Speciellt under sommar och vinter.

Briljanta forskare har funnit en lösning som pÄ mÄnga sÀtt Àr bÀttre Àn glas. Junyong Zhu, forskare vid USDA Forest Products Laboratory, samarbetar med kollegor frÄn Marylands Universitet och Colorados Universitet för att utveckla ett transparent trÀmaterial som ett substitut för glasfönster. Enligt Zhu och teamet har det transparenta trÀet bÀttre egenskaper och mÄnga miljömÀssiga fördelar, vilket pekar mot att detta Àr ett av framtidens material.

Enligt Good News Network behandlas trÀet till det nya materialet genom oxidation i ett bad som bleker bort nÀstan allt lignin, vilket ger trÀ dess fÀrg. DÀrefter tillsÀtts en syntetisk polymer, som kallas polyvinylalkohol (PVA), vilket skapar en slutprodukt som Àr nÀstan helt genomskinlig.

HĂ€r ser vi hur processen gĂ„r till. 

Att anvÀnda fönster av glas medför ekologiskt och ekonomiskt höga kostnader. VÀrme överförs enkelt genom glaset (sÀrskilt englasfönster). Genomskinligt trÀ har ungefÀr fem gÄnger bÀttre isolerande förmÄga och sÀnker dÀrmed energikostnaderna jÀmfört med glasfönster.

Det nya trÀmaterialet Àr ocksÄ starkare Àn glas. Tack vare den naturliga cellulosan i trÀstrukturen, i kombination med det energiabsorberande fyllnadsmedlet (polymeren), Àr trÀfönstret tre gÄnger mer hÄllbart Àn glas. Materialet Àr mycket lÀttare och tÄl mycket starkare pÄfrestningar.

Glasproduktion ger ett stort koldioxidavtryck. Till fönstren av trÀ anvÀnder forskarna balsatrÀd, ett mycket snabbvÀxande trÀdsort med lÄg densitet. Genomskinligt trÀ Àr bÀttre för en lÄngsiktigt hÄllbar utveckling tack vare de lÄga koldioxidutslÀppen och det faktum att materialet Àr en förnybar resurs.

Detta Àr en revolutionerande ny uppfinning som gynnar alla: konsumenter, tillverkare och miljö. Inte nog med det, övergÄngen frÄn idé till verklighet Àr enkel eftersom materialet kan tillverkas med hjÀlp av redan befintlig industriell utrustning.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.