Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💨 Så kan vi få ut mer energi ur existerande vindkraft

💨 Så kan vi få ut mer energi ur existerande vindkraft

Genom att bara styra hur vindkraftverken rör sig för att fånga vinden på ett nytt sätt går det att öka produktionen från vindkraften utan att behöva investera i ny utrustning.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid MIT i USA har utvecklat en modell som gör det möjligt att optimera hur vindkraftverken utnyttjar vinden på ett bättre sätt.

Genom att styra hur vindkraftverken rör sig med den nya algoritmen forskarna tagit fram går det att öka effektiviteten med i snitt 1,2 procent utan att behöva investera i någon ny utrustning.

1,2 procent kan låta som en väldigt marginell förbättring, men i och med att det finns så mycket vindkraft idag motsvarar det att bygga 3 600 nya vindkraftverk i världen. Tillräckligt för att förse tre miljoner hem med el.

Det nya med forskarnas modell är att den hanterar vindkraftverken i kraftverksfarmer som delar i en helhet. Dagens styrsystem försöker normalt maximera varje vindkraftverks produktion. Men om kraftverken står tätt kan det innebära att flera andra vindkraftverk producerar mindre el då ett enda kraftverk stör vinden runt dem.

Forskarnas modell ser på vindflödet genom hela vindkraftsparken och maximerar produktionen för hela farmen även om det innebär att enstaka kraftverk då producerar mindre än deras möjliga maximum vid tillfället.

Läs hela studien här.

☀ Vind- och solkraft slår rekord
Vi får nu mer av vår el i världen från sol och vind än någonsin och vi har en god chans att bygga ut tillräckligt med förnyelsebar el för att klara 1,5-gradersmålet.
💨 Vindkraft – allt större och effektivare
Sverige har en lång kust där vindarna är starka och har därför mycket goda förutsättningar för vindkraft. Vindkraften har också vuxit kraftigt de senaste åren och levererar runt 20 procent av den el vi använder i Sverige.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.