Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💹 SĂ„ kan vi fĂ„ ut mer energi ur existerande vindkraft

💹 SĂ„ kan vi fĂ„ ut mer energi ur existerande vindkraft

Genom att bara styra hur vindkraftverken rör sig för att fÄnga vinden pÄ ett nytt sÀtt gÄr det att öka produktionen frÄn vindkraften utan att behöva investera i ny utrustning.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid MIT i USA har utvecklat en modell som gör det möjligt att optimera hur vindkraftverken utnyttjar vinden pÄ ett bÀttre sÀtt.

Genom att styra hur vindkraftverken rör sig med den nya algoritmen forskarna tagit fram gÄr det att öka effektiviteten med i snitt 1,2 procent utan att behöva investera i nÄgon ny utrustning.

1,2 procent kan lÄta som en vÀldigt marginell förbÀttring, men i och med att det finns sÄ mycket vindkraft idag motsvarar det att bygga 3 600 nya vindkraftverk i vÀrlden. TillrÀckligt för att förse tre miljoner hem med el.

Det nya med forskarnas modell Àr att den hanterar vindkraftverken i kraftverksfarmer som delar i en helhet. Dagens styrsystem försöker normalt maximera varje vindkraftverks produktion. Men om kraftverken stÄr tÀtt kan det innebÀra att flera andra vindkraftverk producerar mindre el dÄ ett enda kraftverk stör vinden runt dem.

Forskarnas modell ser pÄ vindflödet genom hela vindkraftsparken och maximerar produktionen för hela farmen Àven om det innebÀr att enstaka kraftverk dÄ producerar mindre Àn deras möjliga maximum vid tillfÀllet.

LÀs hela studien hÀr.

☀ Vind- och solkraft slĂ„r rekord
Vi fÄr nu mer av vÄr el i vÀrlden frÄn sol och vind Àn nÄgonsin och vi har en god chans att bygga ut tillrÀckligt med förnyelsebar el för att klara 1,5-gradersmÄlet.
💹 Vindkraft – allt större och effektivare
Sverige har en lÄng kust dÀr vindarna Àr starka och har dÀrför mycket goda förutsÀttningar för vindkraft. Vindkraften har ocksÄ vuxit kraftigt de senaste Ären och levererar runt 20 procent av den el vi anvÀnder i Sverige.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.