Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☀ Vind- och solkraft slår rekord

☀ Vind- och solkraft slår rekord

Vi får nu mer av vår el i världen från sol och vind än någonsin och vi har en god chans att bygga ut tillräckligt med förnyelsebar el för att klara 1,5-gradersmålet.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Under 2021 stod vind- och solkraft för första gången någonsin för tio procent av världens elförsörjning visar siffror från den ideella organisationen Ember.

Energiförbrukningen i världen ökade samtidigt med fem procent under 2021 och 29 procent av den ökningen täcktes av vind- och solkraft.

För att vi ska ha en chans att klara målet att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader måste vind- och solkraft öka med 20 procent per år. Ett mål som forskarna på Ember nu säger är ”absolut möjligt”.

International Energy Agency förutspår att vi kommer att klara att bygga ut tillräckligt med förnyelsebar el för att världen ska klara all elförsörjning med grön energi 2040.

50 av världens länder får nu mer än tio procent av sin el från vind och sol. Tre länder, Danmark, Luxemburg och Uruguay ligger över 40 procent. Bäst av alla är Danmark där 52 procent av landets energibehov täcks av sol och i första hand vind. Sverige ligger på knappt 17 procent enligt Embers analys.

Den snabbaste tillväxten för sol och vind ser vi i Nederländerna, Australien och Vietnam. I Nederländerna ökade andelen el som kommer från sol och vind från 14 procent 2019 till 25 procent 2021. Den andel som kommer från fossila bränslen sjönk samtidigt från 73 procent till 68 procent.

Vi behöver fortfarande öka utbyggnadstakten för att nå 1,5-gradersmålet, men inte med mycket. Under 2021 ökade sol och vind med 17 procent. Får vi bara upp det till 20 procent under åren fram till 2030 kan vi klara det. Något som Embers forskare alltså tror att vi har goda möjligheter att klara av.

Om vi kan öka mängden sol- och vindkraft med 20 procent per år kommer vi att kunna klara 1,5-gradersmålet och vi har hållit den takten flera år tidigare.
💨 Vindkraft – allt större och effektivare
Sverige har en lång kust där vindarna är starka och har därför mycket goda förutsättningar för vindkraft. Vindkraften har också vuxit kraftigt de senaste åren och levererar runt 20 procent av den el vi använder i Sverige.
⚡️ Storbritanniens vindkraftparker slår rekord
Fredagen den 18 december genererades 40% av Storbritanniens el i vindkraftsparker. Detta tack vare det stormiga vintervädret.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.