Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💹 Vindkraft – allt större och effektivare

💹 Vindkraft – allt större och effektivare

Sverige har en lÄng kust dÀr vindarna Àr starka och har dÀrför mycket goda förutsÀttningar för vindkraft. Vindkraften har ocksÄ vuxit kraftigt de senaste Ären och levererar runt 20 procent av den el vi anvÀnder i Sverige.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Under 2021 producerade den svenska vindkraften nÀrmare 30 terawattimmar (TWh) el och tillvÀxten Àr kraftig. I januari 2022 levererade vindkraften 4,2 TWh el vilket Àr nytt mÄnadsrekord och mer Àn produktionen för hela 2010, vilket var ungefÀr 3,5 TWh.

Vindkraftsproduktionen har ökat kraftigt 2000-2019 (GWh). Bruttotillförsel av el-energi, GWh efter produktionsslag och Är. KÀlla: SCB

I Sverige kommer ungefÀr 18-20 procent av elproduktionen frÄn vindkraft och andelen ökar. 2024 vÀntas vindkraftens Ärsproduktion bli omkring 49 TWh, en ökning med cirka 20 TWh frÄn Är 2021. Det kalla halvÄret 2024/2025 berÀknas vindkraften leverera 30 TWh, i snitt 5 TWh per mÄnad, enligt Svensk Vindenergi.

För ett decennium sedan fanns det enbart nÄgra hundra vindkraftverk i Sverige. I slutet av 2020 fanns det 4333 vindkraftverk i landet. FrÀmst finns de lÀngs kusterna och pÄ andra stÀllen med bra vind och det byggs ofta flera vindkraftverk tillsammans i en vindkraftspark. PiteÄ kommun har störst installerad effekt frÄn vindkraft.

Vindkraft bÄde pÄ land och till havs

Vindkraftverk kan byggas bĂ„de pĂ„ land och till havs och lĂ€nge var Sveriges största vindkraftspark den havsbaserade parken Lillgrund en bit söder om Öresundsbron. Den har 48 vindkraftverk och en sammanlagd Ă„rsproduktion pĂ„ cirka 330 gigawattimmar.

2017 blev vindkraftparken i Blaiken fullt utbyggd och dess 99 kraftverk med en installerad effekt pÄ 247,5 megawatt blev Sveriges största. Men i Markbygden utanför PiteÄ byggs en Ànnu större vindkraftpark som slutligen kommer att bestÄ av totalt 1101 turbiner. Om nÄgra Är kommer omrÄdet enligt prognos att stÄ för 6 procent av Sveriges elproduktion och generera ungefÀr 8-12 terawattimmar per Är.

Med det sagt pÄgÄr en intensiv prospektering och det finns mÄnga förslag till vindkraftsprojekt i Sverige, inte minst vad gÀller havsbaserad vindkraft.

Exempelvis planeras en havsbaserad vindkraftspark utanför VÀrmdös kust som, om den byggs, kommer att bli Sveriges största. Den Àr tÀnkt att bidra med 20 TWh per Är vilket motsvarar nÀstan 15 procent av hela landets Ärskonsumtion av el, som Àr 140 TWh. Den enorma parken ska bestÄ av totalt 253 vindkraftverk, som mest 330 meter höga, som placeras ungefÀr 5,5 mil utanför Sandhamn.

Större och effektivare turbiner

Teknikutvecklingen inom vindkraft gÄr mycket fort. Vi ser nu högre torn och större, effektivare turbiner. SkÀlet till att göra vindkraftverken större Àr att de kan producera betydligt mer el trots att bladen roterar lÄngsammare Àn pÄ smÄ verk.

VĂ€rldens, nĂ€r detta skrivs, största vindkraftverk Ă€r 271 meter högt och har 108 meter lĂ„nga vingar. Vindkraftverket finns i danska Thy och Ă€r byggt av spansk-tyska Siemens Gamesa. Det togs i bruk före jul 2021 och kan försörja 18000 genomsnittliga EU-hushĂ„ll med el. Även vid svag vind tar det bara turbinen tre varv med bladen för att ladda en Tesla Model 3, enligt tillverkaren.

VÀrldens största vindkraftverk Àr 271 meter högt. Men utveckligen gÄr mycket fort mot allt större kraftverk. Flera projekt byggs nu som Àr lika stora eller Ànnu större. Bild: Siemens Gamesa

Utmaningen med vindkraft Àr naturligtvis att vinden varierar och nÀr det inte blÄser mÄste elen komma nÄgon annanstans ifrÄn. Men Sverige har unika förutsÀttningar att klara av den hÀr fluktuationen pÄ grund av att vi har mycket vattenkraft, som Àr reglerbar dÀr vattnet kan lagras i dammar och anvÀndas för elproduktion vid tidpunkter nÀr det inte blÄser. Under den kallare delen av Äret blÄser det mer vilket gör att vindkraften producerar som bÀst nÀr elen behövs som mest.

Vindkraftverken blir allt större.

Vindkraft i vÀrlden

Antalet vindkraftverk har globalt ökat kraftigt de senaste Ären och utan dem hade utslÀppen av vÀxthusgaser frÄn elproduktion varit större. Enligt Global Wind Energy Council var 743 gigawatt (GW) installerat i slutet av 2020 och fortsatt kraftigt ökande. 2017 var den installerade effekten 530 GW.

I Europa Àr det Tyskland och Spanien som har mest vindkraft rÀknat i installerad effekt. Kina Àr den globala ledaren som har över en tredjedel av vÀrldens installerade vindkraftskapacitet. I vÄrt grannland Danmark kommer mer Àn 40 procent av all elproduktion frÄn vindkraft vilket Àr den högsta andelen i vÀrlden.

Vertikalaxlade vindkraftverk

Vertikalaxlade vindkraftverk har vissa fördelar i jÀmförelse med traditionella och horisontella vindkraftverk. Ett vertikalt vindkraftverk har kapacitet att producera mer energi tidigare och jÀmnare Àn ett horisontell vindkraftverk dÄ det inte behöver söka upp vindriktningen. Det hÀr gör dem ocksÄ mindre kÀnsliga för turbulent vind.

Den hÀr typen av vindkraftverk kan Àven ha en tystare och jÀmnare gÄng och ett relativt lÄgt varvtal men samtidigt ett högt vridmoment som gör att de producerar mer energi Àn motsvarande horisontella vindkraftverk i lÀgre vindhastigheter.

En annan fördel Àr att de hÀr systemen anvÀnder sig av direktdrivna generatorer vilket gör att de saknar vÀxellÄda. Det hÀr gör att de Àr billigare att underhÄlla. Bladen Àr lÀttare att upptÀcka för fÄglar och fladdermöss vilket gör det lÀttare att undvika kollisioner.

Det pÄgÄr forskning pÄ vertikalaxlade vindkraftverk i bland annat Uppsala och sedan december 2011 kör Falkenberg Energi i samarbete med Vertical Wind lÄngtidstester av ett vertikalaxlat vindkraftverk vid Torsholm, Falkenberg.

Svenska SeaTwirl bygger flytande vertikalaxlade vindkraftverk. KĂ€lla: SeaTwirl

Svenska SeaTwirl utvecklar flytande vertikalaxlade vindkraftverk för drift till havs. Bolaget genomför nu tanktester hos SSPA vid Chalmers i Göteborg. Fördelarna Àr dels pris, att de kan fungera med enklare flyt-plattformar och att de inte krÀver vÀxellÄdor. De kan Àven byggas lÀgre vilket gör de enklare att reparera och underhÄlla.

Innovation och vind

Det pÄgÄr mycket innovation och mÄnga försök att skapa energi frÄn vinden. Ett intressant exempel Àr en vindkraftsvÀgg utvecklad av den amerikanska designern och entreprenören Joe Doucet.

Joe Doucets vindkraftsvÀgg.

Än sĂ„ lĂ€nge har Doucet byggt en prototyp. Men enligt simuleringar ska vĂ€ggen kunna förse ett hus som förbrukar 10,000 kilowattimmar pĂ„ ett Ă„r förses med i stort sett hela sitt energibehov.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.