Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Popplar kan ersätta bomull

🌳 Popplar kan ersätta bomull

Snabbväxande popplar bli till råvara för textilier och ersätta en del av den bomull som klädindustrin använder idag.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Många av våra kläder är gjorda av bomull. Dessvärre är bomull en svårodlad gröda. Den kräver stora mängder konstbevattning och ofta mycket besprutning för att hindra skadedjur och ogräs. Dessutom växer bomull på stora arealer där vi skulle kunna odla livsmedel i stället.

Nu har ett svenskt forskarlag kommit på ett sätt att ersätta bomull med ett material som kan odlas på många fler platser än bomullen kan och som inte kräver någon bevattning eller besprutning.

Det rör sig om en ny variant av poppel. Att göra textilier av trä är inget nytt, men ett problem är att det tar så lång tid för träden att bli tillräckligt stora för att det ska vara värt att avverka dem. Men forskarna har nu lyckats ta fram en poppelklon som år full tillväxt inom 20 år i stället för de 50–100 år som gäller för de träd som nu används inom skogsbruket.

– Jag döpte dessa kloner till SnowTiger eftersom de växer snabbt med kort rotationstid i nordliga klimat. De är den ”nordiska eukalyptusen”, säger Anneli Adler, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet SLU och en av forskarna bakom den nya poppeln, i ett pressmeddelande.

Den nya poppeln kan tas tillvara helt eftersom de delar som inte går att använda till att göra textilier kan användas till annat.

– Hela trädet omvandlas till högvärdiga produkter där cellulosan blir textilfiber medan hemicellulosan och ligninet omvandlas till ett avancerat biobränsle. Detta är anmärkningsvärt eftersom mindre än 50 procent av träet förädlas till textilfiber med nuvarande massateknik, medan resten bränns till ett lågt värde säger Joseph Samec, professor vid Stockholms universitet och en annan av forskarna bakom studien.

Läs hela studien här.

🌳 Ett träd med stor potential
Detta träd kan bidra till att skapa en revolution inom biobränsle, vara en födokälla och restaurera förstörd mark.
🌳 AI-verktyget hjälper städer att veta var de ska plantera fler träd
Ett nytt AI-kartverktyg visar var i städer det borde planteras fler träd för att sänka temperaturen i staden.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.