Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Popplar kan ersĂ€tta bomull

🌳 Popplar kan ersĂ€tta bomull

SnabbvÀxande popplar bli till rÄvara för textilier och ersÀtta en del av den bomull som klÀdindustrin anvÀnder idag.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

MÄnga av vÄra klÀder Àr gjorda av bomull. DessvÀrre Àr bomull en svÄrodlad gröda. Den krÀver stora mÀngder konstbevattning och ofta mycket besprutning för att hindra skadedjur och ogrÀs. Dessutom vÀxer bomull pÄ stora arealer dÀr vi skulle kunna odla livsmedel i stÀllet.

Nu har ett svenskt forskarlag kommit pÄ ett sÀtt att ersÀtta bomull med ett material som kan odlas pÄ mÄnga fler platser Àn bomullen kan och som inte krÀver nÄgon bevattning eller besprutning.

Det rör sig om en ny variant av poppel. Att göra textilier av trĂ€ Ă€r inget nytt, men ett problem Ă€r att det tar sĂ„ lĂ„ng tid för trĂ€den att bli tillrĂ€ckligt stora för att det ska vara vĂ€rt att avverka dem. Men forskarna har nu lyckats ta fram en poppelklon som Ă„r full tillvĂ€xt inom 20 Ă„r i stĂ€llet för de 50–100 Ă„r som gĂ€ller för de trĂ€d som nu anvĂ€nds inom skogsbruket.

– Jag döpte dessa kloner till SnowTiger eftersom de vĂ€xer snabbt med kort rotationstid i nordliga klimat. De Ă€r den ”nordiska eukalyptusen”, sĂ€ger Anneli Adler, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet SLU och en av forskarna bakom den nya poppeln, i ett pressmeddelande.

Den nya poppeln kan tas tillvara helt eftersom de delar som inte gÄr att anvÀnda till att göra textilier kan anvÀndas till annat.

– Hela trĂ€det omvandlas till högvĂ€rdiga produkter dĂ€r cellulosan blir textilfiber medan hemicellulosan och ligninet omvandlas till ett avancerat biobrĂ€nsle. Detta Ă€r anmĂ€rkningsvĂ€rt eftersom mindre Ă€n 50 procent av trĂ€et förĂ€dlas till textilfiber med nuvarande massateknik, medan resten brĂ€nns till ett lĂ„gt vĂ€rde sĂ€ger Joseph Samec, professor vid Stockholms universitet och en annan av forskarna bakom studien.

LÀs hela studien hÀr.

🌳 Ett trĂ€d med stor potential
Detta trÀd kan bidra till att skapa en revolution inom biobrÀnsle, vara en födokÀlla och restaurera förstörd mark.
🌳 AI-verktyget hjĂ€lper stĂ€der att veta var de ska plantera fler trĂ€d
Ett nytt AI-kartverktyg visar var i stÀder det borde planteras fler trÀd för att sÀnka temperaturen i staden.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.