Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 AI-verktyget hjĂ€lper stĂ€der att veta var de ska plantera fler trĂ€d

🌳 AI-verktyget hjĂ€lper stĂ€der att veta var de ska plantera fler trĂ€d

Ett nytt AI-kartverktyg visar var i stÀder det borde planteras fler trÀd för att sÀnka temperaturen i staden.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

TrÀd har mÄnga fantastiska egenskaper, frÄn att förse skugga och renare luft i stadsomrÄden till att kyla ner hela vÄr planet. I mÄnga stÀder saknas dock trÀd och ofta Àr trÀden inte jÀmnt fördelade mellan stadsdelar. För att hjÀlpa till att sprida ut trÀd och andra vÀxter runt om i stÀder har Google slÀppt ett nytt AI-kartverktyg som heter Tree Canopy Lab.

Tree Canopy Lab visar stÀder vart det behöver planteras fler trÀd med hjÀlp av AI som snabbt analyserar flygfoton av krontÀckningen. Nithya Sowrirajan, en direktör pÄ Google Maps, förklarade för Fast Company hur verktyget fungerar:

– Detekteringsalgoritmen för trĂ€d analyserar bilderna frĂ„n olika vinklar och berĂ€knar den genomsnittliga krontĂ€ckningen. Vi har offentliga datamĂ€ngder dĂ€r vi tar in vĂ€rmeindex. Vi har rĂ€knat in befolkningstĂ€theten. Och att rĂ€kna ihop dem Ă€r ungefĂ€r som en magisk berĂ€kning av var befolkningen Ă€r mest utsatt pĂ„ grund av gles krontĂ€ckning.

Forskning sÀger att krontÀckningen mÄste vara 40% för att sÀnka temperaturen. Mer Àn hÀlften av Los Angeles befolkning bor i regioner med mindre Àn 10% krontÀckning. Nu har Los Angeles blivit den första staden som anvÀnder det nya verktyget och de planerar att plantera 90 000 trÀd i Är.

Lyckligtvis kan Googles nya verktyg hjÀlpa Los Angeles att identifiera de största omrÄdena med minst antal trÀd och den högsta risken för förhöjda temperaturer. DÀrefter kan verktyget hitta mycket mer specifika platser att plantera trÀden pÄ. I vissa omrÄden, som lÀgenhetskomplex, finns det inte mycket utrymme att plantera trÀd och det kan betyda större förÀndringar. I vissa fall kan en gata behöva göras om för att större trÀd ska kunna vÀxa dÀr.

Tack vare det hÀr nya verktyget har Los Angeles en plan och en karta med detaljerad information om var det redan finns trÀd och var i staden fler behöver planteras. Framöver hoppas Google att kunna fortsÀtta utveckla Tree Canopy Lab tillsammans med Los Angeles och förhoppningsvis göra verktyget tillgÀngligt för andra stÀder inom en snar framtid.

Pssst ... Global Forest Watch, ett liknande verktyg som spÄrar avskogning i avlÀgsna omrÄden genom att analysera satellitdata utvecklades av samma företag som Tree Canopy Lab.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.