Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Ett trĂ€d med stor potential

🌳 Ett trĂ€d med stor potential

Detta trÀd kan bidra till att skapa en revolution inom biobrÀnsle, vara en födokÀlla och restaurera förstörd mark.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Detta trÀd vÀxer över stora delar av Asien och Àr kÀnt som Pongamia (Pongamia pinnata pÄ latin). TrÀdet Àr en medlem av Àrtfamiljen och ett av de trÀd som de indonesiska skogsexperterna övervÀger att anvÀnda för att ÄterstÀlla landskap som blivit förstörda. Inte nog med. TrÀdet har ocksÄ en framtid inom bioenergi.

Den indonesiska övÀrlden stÄr inför mÄnga utmaningar. En av dem Àr hur man ska gÄ tillvÀga för att ÄterstÀlla 14 miljoner hektar förstörd mark och hÄlla sitt löfte till FN. Samtidigt ska en grön energisektor, motsvarande 23% av de totala energianvÀndningen, utvecklas pÄ bara 5 Är.

Pongamia-trÀdet har stor potential eftersom det vÀxer bra pÄ eroderad och förstörd mark i bÄde fuktigt och torrt lokalklimat. Arten vÀxer naturligt över hela Asien, frÄn Indien i vÀster till Fiji i öster.

Indonesiens ministerium för skogs- och miljöforskning utforskar Pongamia som en kandidat för massplantering, eftersom de tror att Pongamians speciella olja kan anvÀndas för att driva en revolution inom bioenergi. Oljan har i Ärhundraden anvÀnts för exempelvis sÄrlÀkning och tvÄltillverkning. I förlÀngningen kan satsningen innebÀra en ny gröda för lokala samhÀllen som behöver hjÀlpa att förbÀttra ekonomin.

Pongamia Àr ett av de snabbast vÀxande trÀden i den indonesiska övÀrlden och kan, som nÀmnts tidigare, vÀxa bra i bÄde torra och fuktiga markförhÄllanden samt pÄ olika höjd över havet. Som kvÀvefixerare kan trÀdet ocksÄ bidra till jordförbÀttring.

Good News Network förklarar: ”Moderna utvinningsmetoder bekrĂ€ftade oljans potential för att anvĂ€ndas som biobrĂ€nsle och en studie fann att 44% mer olja extraherats per frö Ă€n i traditionella metoder. I kombination med 5% bensin kan oljan driva dieselmotorer i fordon utan att kompromissa prestandan. Detta Ă€r viktigt eftersom mĂ„nga av de mer avlĂ€gsna indonesiska ösamhĂ€llena drivs med hjĂ€lp av dieselgeneratorer.”

Budi Leksono, en av forskarna som arbetar med projektet, sÀger att trÀden ocksÄ kan anvÀndas som en hÀlsosam födokÀlla, eftersom trÀdets frön kan förvandlas till nÀringsrikt mjöl.

– Jag har inte provat det sjĂ€lv Ă€nnu, sĂ€ger Leksono till Forest News. Men i testerna sa alla att det var gott!

Central for International Forestry Research undersöker om Pongamia-plantager kan vara lÀmpliga för övergivna gruvomrÄden och avverkade torvmarker. Torvmarker Àr en av de mest kolrika jordarterna pÄ planeten och mycket effektiva för att fÄnga koldioxid frÄn atmosfÀren. Tester har gjorts i centrala Kalimantan-provinsen pÄ Borneo.

– Vi planterade trĂ€d för ett Ă„r sedan, och hittills vĂ€xer de snabbare Ă€n andra liknande arter. Detta antyder att de kan vara sĂ€rskilt toleranta mot kĂ€rva förhĂ„llanden och skulle dĂ„ vara sĂ€rskilt lovande för restaurering och Ă„terstĂ€llande av förstörd mark, berĂ€ttar Leksono.

Pongamia Àr ett bevis pÄ att vi ibland bara behöver vÀnda oss till naturen för hitta sÀtt att fÄ framtiden att komma snabbare.

Bild: FORDIA Research Forest in Parungpanjang, Bogor Regency, Indonesia/Yusuf Bahtimi via Good News Network


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.