Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋5 elektrifierade pickups – kombinerar råstyrka och miljövänlighet

🔋5 elektrifierade pickups – kombinerar råstyrka och miljövänlighet

Flera bilmärken är på väg att släppa el-pickups. Att vänta är exempelvis en pickup som kan gå "krabb-gång" och en pickup med "ogenomträngligt" skal.

Erik Almqvist
Erik Almqvist

Dela artikeln

Tiden är kommen då även pickupen går elektrifieringen till mötes. Tesla cybertruck, Rivian R1T, GMC Hummer, Canoo och nu också Ford F-150 Lightning är el-pickups på väg.

Tesla avslöjande 2019 att de arbetade med en elektrifierad pickup, och
kanske var det startskottet för kapplöpningen inom segmentet. För visst går det att elektrifiera även de mest bensinslukande bjässarna inom fordonsvärlden.

Modeller som är på gång

Rivian R1T

Den första modellen som når marknaden är amerikanska Rivian R1T. Den lanseras nu i sommar och vinner därmed racet om elektrifierade pickups. R1T har en räckvidd på 480 kilometer, är fyrhjulsdriven och har en dragkapacitet på närmare fem ton. Prislappen ligger runt 75 000 dollar.

Rivian R1T ska uppdateras till år 2022 och då uppvisa en räckvidd på 643 km.

GMC Hummer

Näst på tur är GMC Hummer som ska lanseras 20 oktober i år. Den har 1000 hästkrafter och kan accelerera från 0–96 km/h på 3 sekunder. Prislappen landar dock på 112 595 dollar. Den ska också kunna gå "krabb-gång", alltså sidledes.

Bilen ska komma med låga kameror över vägen så att du kan välja de bästa spåren när du kör.

Tesla Cybertruck

Teslas cybertruck lanseras 2022 och har en räckvidd mellan 400–800 kilometer, beroende på vilken motor du väljer. Cybertrucken kan accelerera från 0–96 km/h på 2,9 sekunder (om den största motorn sitter i). Prislappen ligger på mellan 36 000 - 70 000 dollar.

Cybertrucken är täckt av vad Tesla beskriver som ett nästan "ogenomträngligt" skal för att öka säkerheten.

Canoo

Canoo är en startup i Los Angeles som skapar elektriska pickups. Den första att lanseras kommer ut på marknaden 2023. Den ska leverera upp till 600 hästkrafter och ha en räckvidd på 320 kilometer. Pickupen är av en mindre storlek än exempelvis Fords kommande modell. Prislappen är ännu inte offentliggjord.

Canoo är en slags mini-pickup som lanseras under 2023.

Ford F-150 Lightning

Sist men absolut inte minst är Fords nya F-150 Lightning som är en elektrifierad version av Fords populära F-150 modell. För att övertyga de mest skeptiska inom trucker-communityt lanserade Ford en video där en tidig modell drog tio tågvagnar för att demonstrera dess styrka. Bilen förväntas vara ute på marknaden våren 2022.

Fords elektriska F-150 Lightning är en riktig arbetshäst.

Nyligen testkörde president Biden Fords nya pickup.

Biden såg ut att gilla Fords nya pickup.

🔗 Läs mer om elektrifiering

🔋 Svenskt elflyg siktat vid horisonten
Svenska Heart Aerospace är ett av många bolag som siktar på eldrivna passagerarflygplan. Man för diskussioner med tolv olika flygbolag om leverans av den modell som man utvecklar just nu.
💡 Optimist’s Edge: Då blir elbilar billigare än bensinbilar
Sju av tio har helt fel om när elbilar blir billigare att köpa än bensinbilar och av dessa tror hälften att det ALDRIG kommer att hända. Elbilar kommer att köra om bensinbilar när kostnaden för batteriet gör dem billigare att köpa. Vi avslöjar när det här kommer att hända.
🚙 Elbilar får grepp i södra Afrika
Regeringar över hela världen anstränger sig för att minska koldioxidutsläppen och Zimbabwe är inget undantag. Landet i södra Afrika inför nu policys för att främja eldrivna fordon och förnybar energi.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.