Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍺 Öljäst kan rena vatten från tungmetaller

🍺 Öljäst kan rena vatten från tungmetaller

Jäst som normalt används för att brygga öl kan även användas för att billigt och miljövänligt rena vatten från tungmetaller som bly.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Jästen S. cerevisiae kan inte bara användas för att brygga god öl utan den kan också rena vatten från skadliga ämnen som bly.

Just bly är en vanlig och farlig förorening i dricksvatten. Bara i USA är nästan 20 000 kilometer av landets vattenvägar förorenade med bly.

Men nu har forskare från MIT i USA visat att jäst kan eliminera så mycket bly i vattnet att vattnet blir helt ofarligt att dricka.

Jästen är också billig och enkel att få tag på. Forskarna har som exempel räknat ut att det skulle krävas 7 000 ton jäst per år att rena allt dricksvatten i Boston. Samtidigt producerar enbart bryggeriet Boston Beer Company 20 000 ton extra jäst i sina processer.

Processen som renar vattnet heter biosorption och har varit känd i några decennier redan, men den har aldrig använts för att rena vatten till de nivåer som krävs för att vattnet ska kunna användas som dricksvatten.

Forskarna från MIT har nu utvecklat processen så att den kan rena vatten även om det inte finns mer bly än en viktdel per miljon (ppm).

– Vår studie visar att processen kan fungera effektivt vid mycket lägre koncentrationer av bly än vi normalt hittar i de vattenkällor som vi verkligen använder idag och vi visar detaljerat vilka mekanismer som är involverade i processen, säger Patritsia Statathou, forskare vid MIT och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna ska nu gå vidare med att försöka skala upp processen och utveckla metoder för att återanvända både jästcellerna och det bly de plockat ut ur vattnet.

Läs hela studien här.

🚰 Wayout i stort vattenreningsprojekt i Indien
Det svenska startup-bolaget Wayout, vars innovation effektivt rengör vatten, har landat ett kontrakt värt 39 miljoner euro i staden Goa, Indien.
💧 Ölbryggare skapar vattentillgång i Zambia
Zambian Breweries har skapat vattentillgång för 40 000 hushåll i Zambia. En viktig del i företagets strategi mot Covid och Kolera.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.