Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸș ÖljĂ€st kan rena vatten frĂ„n tungmetaller

đŸș ÖljĂ€st kan rena vatten frĂ„n tungmetaller

JÀst som normalt anvÀnds för att brygga öl kan Àven anvÀndas för att billigt och miljövÀnligt rena vatten frÄn tungmetaller som bly.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

JÀsten S. cerevisiae kan inte bara anvÀndas för att brygga god öl utan den kan ocksÄ rena vatten frÄn skadliga Àmnen som bly.

Just bly Àr en vanlig och farlig förorening i dricksvatten. Bara i USA Àr nÀstan 20 000 kilometer av landets vattenvÀgar förorenade med bly.

Men nu har forskare frÄn MIT i USA visat att jÀst kan eliminera sÄ mycket bly i vattnet att vattnet blir helt ofarligt att dricka.

JÀsten Àr ocksÄ billig och enkel att fÄ tag pÄ. Forskarna har som exempel rÀknat ut att det skulle krÀvas 7 000 ton jÀst per Är att rena allt dricksvatten i Boston. Samtidigt producerar enbart bryggeriet Boston Beer Company 20 000 ton extra jÀst i sina processer.

Processen som renar vattnet heter biosorption och har varit kÀnd i nÄgra decennier redan, men den har aldrig anvÀnts för att rena vatten till de nivÄer som krÀvs för att vattnet ska kunna anvÀndas som dricksvatten.

Forskarna frÄn MIT har nu utvecklat processen sÄ att den kan rena vatten Àven om det inte finns mer bly Àn en viktdel per miljon (ppm).

– VĂ„r studie visar att processen kan fungera effektivt vid mycket lĂ€gre koncentrationer av bly Ă€n vi normalt hittar i de vattenkĂ€llor som vi verkligen anvĂ€nder idag och vi visar detaljerat vilka mekanismer som Ă€r involverade i processen, sĂ€ger Patritsia Statathou, forskare vid MIT och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna ska nu gÄ vidare med att försöka skala upp processen och utveckla metoder för att ÄteranvÀnda bÄde jÀstcellerna och det bly de plockat ut ur vattnet.

LÀs hela studien hÀr.

🚰 Wayout i stort vattenreningsprojekt i Indien
Det svenska startup-bolaget Wayout, vars innovation effektivt rengör vatten, har landat ett kontrakt vÀrt 39 miljoner euro i staden Goa, Indien.
💧 Ölbryggare skapar vattentillgĂ„ng i Zambia
Zambian Breweries har skapat vattentillgÄng för 40 000 hushÄll i Zambia. En viktig del i företagets strategi mot Covid och Kolera.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.