Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏭 Ny teknik kan minska behovet av mineraler med 58 procent

🏭 Ny teknik kan minska behovet av mineraler med 58 procent

Med smartare tillverkningsmetoder och bÀttre Ätervinning kan vi drastiskt minska behovet av mineraler som behövs för produktion av exempelvis batterier.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Mineraler och metaller som till exempel nickel, litium och sÀllsynta jordartsmineraler Àr nödvÀndiga för att bygga batterier och annat som vi behöver för övergÄngen till ett fossilfritt samhÀlle. Det innebÀr att vi kommer att behöva mycket mer av dessa Àmnen i framtiden och frÄgan Àr hur vi ska hantera denna ökade efterfrÄgan.

Ett alternativ Àr att starta gruvbrytning pÄ havsbotten dÀr det finns outnyttjade tillgÄngar. Det har dock klara nackdelar pekar WWF pÄ i en ny rapport.

”FöresprĂ„kare för djuphavsbrytning försöker utnyttja samhĂ€llets oro för klimatkrisen som en motivering till att vi mĂ„ste bryta mineraler frĂ„n djuphavens botten. Med rapporten presenterar vi ett databaserat motargument. Vi mĂ„ste snabbt stĂ€lla om till förnybar energi, men inte pĂ„ bekostnad av stora, orörda djuphavsekosystem med rik biologisk mĂ„ngfald och som Ă€ven Ă€r viktiga kolsĂ€nkor”, sĂ€ger Gustaf Lind, generalsekreterare pĂ„ VĂ€rldsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

I stÀllet menar WWF att det ökade behovet kan hanteras genom att vi dels blir bÀttre pÄ att minska resursÄtgÄngen, dels att vi ökar anvÀndningen av cirkulÀra modeller och Ätervinning.

I rapporten har WWF rÀknat ut att vi kan minska behovet av alla kritiska mineraler med 30 procent genom att anvÀnda nya tekniker för förnybar energi. Med cirkulÀra modeller och Ätervinning kan vi sedan minska efterfrÄgan med ytterligare 28 procent.

”Rapporten visar att strategier som bygger pĂ„ cirkularitet och innovation Ă€r högst relevanta alternativ till djuphavsbrytning. Vi behöver lĂ€ra oss av tidigare misstag frĂ„n nĂ€r vi har exploaterat naturen, i stĂ€llet för att inleda nĂ„got som riskerar ytterligare stora negativa effekter för miljö och mĂ€nniskor. Det Ă€r genom friska hav vi fĂ„r ekonomiska, sociala och kulturella nyttor i framtiden”, sĂ€ger Tom Arnbom, naturvĂ„rdsexpert pĂ„ VĂ€rldsnaturfonden WWF.

LÀs hela rapporten hÀr.

🔋 Ny vĂ€g mot bĂ€ttre uppladdningsbara batterier
En tidigare okÀnt process visar vÀgen mot bÀttre prestanda hos uppladdningsbara batterier.
🔋 Uppladdningsbart och nedbrytbart batteri – av krabbskal och zink
Ett uppladdningsbart batteri gjort pÄ krabbskal och zink kan göra vind- och solkraft mer grön. Delar som inte gÄr att Ätervinna efter batteriets livstid kan istÀllet lÀggas pÄ komposten.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.