Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Ny vĂ€g mot bĂ€ttre uppladdningsbara batterier

🔋 Ny vĂ€g mot bĂ€ttre uppladdningsbara batterier

En tidigare okÀnt process visar vÀgen mot bÀttre prestanda hos uppladdningsbara batterier.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Ingenjörer och kemister frÄn University of Illinois Urbana-Champaign har samarbetat för att skapa ny elektromikroskopsteknik och datautvinning för att visuellt precisera omrÄden av kemisk och fysisk förÀndring inuti jon-batterier, meddelar universitetet pÄ sin hemsida.

I en studie publicerad i Nature Materials har de kartlagt förÀndringar inom ett batteri pÄ nanoskala, med en tiofaldig förbÀttring i upplösning jÀmfört med tidigare metoder. Den nya metoden har möjliggjort insamlingen av bilder pÄ de inre mekanismerna av batterier, till skillnad frÄn tidigare studier som fokuserat pÄ de kemiska effekterna av laddningscykler.

Enligt Wenxiang Chen, huvudförfattare till studien, sprider sig joner in och ut ur elektroderna under driften av uppladdningsbara jon-batterier, vilket skapar en mekanisk anstrÀngning och ibland uppstÄndelsen av fel. Genom den nya metoden kan vi nu för första gÄngen fÄnga upp de nano-skaliga anstrÀngnings-skapade domÀnerna inuti ett batteri.

Den hÀr typen av mikrostrukturella heterogena transformationer har tidigare studerats i keramik och metallurgi, men inte nÀr det kommer till energilagrande material. Den kombinerade datan visar ett mönster av kÀrnbildning, tillvÀxt och sammansmÀltning inuti batterierna, vilket pÄverkar prestandan hos batteriet. Qian Chen, medförfattare till studien, planerar att jobba vidare pÄ studien genom skapa videor pÄ hur processen gÄr till.

Inverkan av den hÀr forskningen kan gÄ bortom det jon-batteri-system som studerats hÀr. Enligt Paul Braun, ytterligare en av medförfattarna, kan konceptet, principerna och de möjliggörande karakteriseringsramverket appliceras pÄ elektroder i en variation av litium och post-litium batterier. Utöver det kan det appliceras pÄ andra elektrokemiska system som inkluderar brÀnsleceller, synaptiska transistorer och elektrolytiska celler.

SÄledes möjliggör metoden förbÀttringar av en helt ny karaktÀr inom energilagring och förbrÀnning.

🔋 Batterier rĂ€cker 50 procent lĂ€ngre med nytt material
Ett nytt material kan göra att vi inte behöver byta ut fasta batterier i exempelvis pacemakers lika ofta som idag.
âšĄïž Enormt vattenbatteri för att lagra överskottsenergi
Schweiz har byggt ett enormt vattenbatteri för att lagra överskottsenergi. Batteriet kan lagra lika mycket elektricitet som 400 000 elbilsbatterier.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.