Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚡️ Enormt vattenbatteri för att lagra överskottsenergi

⚡️ Enormt vattenbatteri för att lagra överskottsenergi

Schweiz har byggt ett enormt vattenbatteri för att lagra överskottsenergi. Batteriet kan lagra lika mycket elektricitet som 400 000 elbilsbatterier.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I de schweiziska alperna, belägen i en underjordisk grotta i Valais, ligger Schweiz nya enorma vattenbatteri. Denna anläggning kan lagra lika mycket el som 400 000 elbilsbatterier. Kraftverket ligger 600 meter under jorden och tog 14 år att färdigställa.

Så vad är då ett vattenbatteri? I grund och botten är det en typ av lagring av vattenkraft och kan beskrivas som ett pumpkraftverk bestående av två stora vattenpooler, vilka ligger på olika höjd. Enligt Euronews.green kan batteriet lagra överskottsenergin genom att pumpa vatten från den lägre poolen upp till den högre poolen. När den lagrade energin behövs så släpper batteriet tillbaka vattnet till den nedre poolen. Då vattnet strömmar tillbaka roterar det en turbin som genererar elektricitet. Batteriet har sex pumpturbiner och har en total effekt på 900 MW, vilket räcker för att försörja 900 000 hem med elektricitet.

Stora energilagringsprojekt som detta är mycket användbara när det kommer till att lagra överskottsenergi från oregelbundna energikällor såsom sol och vind.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.