Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💩 Ny teknik avlĂ€gsnar koldioxid frĂ„n havsvatten

💩 Ny teknik avlĂ€gsnar koldioxid frĂ„n havsvatten

En forskargrupp har utvecklat en elektrokemisk process som kan ta bort koldioxid frÄn havsvatten och minska surheten i haven.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid MIT i USA har utvecklat en ny teknik för att avlÀgsna koldioxid frÄn havsvatten i syfte att minska utslÀppen av vÀxthusgaser. Forskarna har utvecklat en speciell elektrokemisk process som kan ta bort koldioxid frÄn havsvatten utan att behöva anvÀnda dyra membran som gjort att tidigare försök stupat pÄ de höga kostnaderna.

Den nya tekniken kan potentiellt ha stora positiva effekter för att minska utslÀppen av koldioxid frÄn havet. Genom att avlÀgsna koldioxid frÄn havsvatten kan den bidra till att minska surheten i vattnet, som annars kan hota den marina biologiska mÄngfalden och ekosystemen.

Koldioxiden som avlÀgsnas kan lagras i berggrunden eller omvandlas till exempelvis etanol som sedan kan anvÀndas som brÀnsle.

”Du kan definitivt se koldioxiden som avlĂ€gsnas som foder för att producera kemikalier eller material, men det gĂ„r inte att bli av med all koldioxid pĂ„ det sĂ€ttet. Marknaden Ă€r helt enkelt inte tillrĂ€ckligt stor sĂ„ en stor andel av den infĂ„ngade koldioxiden mĂ„ste lagras under jord”, sĂ€ger Alan Hatton, professor vid MIT och en av forskarna bakom metoden.

Forskarna ska nu gÄ vidare för att förenkla och effektivisera metoden. Om ett par Är hoppas de kunna demonstrera hur metoden fungerar i full skala för att sedan förhoppningsvis fÄ fram en kommersiell produkt.

LÀs hela studien hÀr.

🚜 UtslĂ€ppen av vĂ€xthusgaser frĂ„n gödsel kan minska med 80 procent
Forskare har rÀknat ut de totala utslÀppen av vÀxthusgaser som gödningsmedlen i jordbruket orsakar och hittat sÀtt att minska utslÀppen med 80 procent.
💡 Optimist’s Edge: SĂ„ gĂ„r cement frĂ„n 8% till 0% av de globala CO2-utslĂ€ppen
💡 Ny grön cement skulle kunna ta bort upp till Ă„tta procent av de globala CO2-utslĂ€ppen, och dessutom bli starkare och billigare.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.