Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💦 Ny teknik avlägsnar koldioxid från havsvatten

💦 Ny teknik avlägsnar koldioxid från havsvatten

En forskargrupp har utvecklat en elektrokemisk process som kan ta bort koldioxid från havsvatten och minska surheten i haven.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid MIT i USA har utvecklat en ny teknik för att avlägsna koldioxid från havsvatten i syfte att minska utsläppen av växthusgaser. Forskarna har utvecklat en speciell elektrokemisk process som kan ta bort koldioxid från havsvatten utan att behöva använda dyra membran som gjort att tidigare försök stupat på de höga kostnaderna.

Den nya tekniken kan potentiellt ha stora positiva effekter för att minska utsläppen av koldioxid från havet. Genom att avlägsna koldioxid från havsvatten kan den bidra till att minska surheten i vattnet, som annars kan hota den marina biologiska mångfalden och ekosystemen.

Koldioxiden som avlägsnas kan lagras i berggrunden eller omvandlas till exempelvis etanol som sedan kan användas som bränsle.

”Du kan definitivt se koldioxiden som avlägsnas som foder för att producera kemikalier eller material, men det går inte att bli av med all koldioxid på det sättet. Marknaden är helt enkelt inte tillräckligt stor så en stor andel av den infångade koldioxiden måste lagras under jord”, säger Alan Hatton, professor vid MIT och en av forskarna bakom metoden.

Forskarna ska nu gå vidare för att förenkla och effektivisera metoden. Om ett par år hoppas de kunna demonstrera hur metoden fungerar i full skala för att sedan förhoppningsvis få fram en kommersiell produkt.

Läs hela studien här.

🚜 Utsläppen av växthusgaser från gödsel kan minska med 80 procent
Forskare har räknat ut de totala utsläppen av växthusgaser som gödningsmedlen i jordbruket orsakar och hittat sätt att minska utsläppen med 80 procent.
💡 Optimist’s Edge: Så går cement från 8% till 0% av de globala CO2-utsläppen
💡 Ny grön cement skulle kunna ta bort upp till åtta procent av de globala CO2-utsläppen, och dessutom bli starkare och billigare.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.