Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„€ Nanoplaster kanske inte Ă€r sĂ„ farliga som vi trott

đŸ„€ Nanoplaster kanske inte Ă€r sĂ„ farliga som vi trott

En studie visar att nanoplaster inte Àr sÄ farliga för plankton som vi trott och att plasterna bryts ner snabbare Àn förvÀntat.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Varje Är hamnar miljoner ton plast i haven. Efterhand bryts plasten ner till nanoplast, smÄ plastpartiklar mellan 100 nanometer och 1 mikrometer stora. Hur farliga dessa partiklar Àr för miljön Àr oklart, men nu pekar en studie frÄn Lunds universitet pÄ att dessa partiklar inte Àr sÄ farliga.

Tidigare studier har studerat nanoplastpartiklar som Àr tillverkade för ÀndamÄlet och som ofta anvÀnds i höga koncentrationer. Lundaforskarna bröt i stÀllet ner vanliga plastföremÄl som lock, flaskor och pÄsar till nanopartiklar.

Forskarna undersökte sedan om nanoplasterna var farliga för daphnier, en sorts djurplankton som utgör en viktig föda för fisk. Det visade sig att nanoplasterna inte var farliga för daphnierna och att ett par plasttyper rent av ökade livslÀngden pÄ dem. Det sistnÀmnda kan bero pÄ att bakterier ansamlas pÄ partiklarna, och dÄ blir en kÀlla till föda för daphnierna.

”Resultaten Ă€r jĂ€tteviktiga eftersom de, i motsats till forskning gjord pĂ„ tillverkade nanoplastpartiklar, visar att nanoplaster inte Ă€r sĂ„ skadliga. Vi var vĂ€ldigt överraskade eftersom material i nanostorlek fĂ„r andra egenskaper Ă€n material i större storlek och blir mer reaktiva”, sĂ€ger Tommy Cedervall, forskare vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna tittade ocksÄ pÄ hur nanoplasterna bryts ner i naturen. HÀr Àr det inte helt klart hur snabbt nedbrytningen gÄr, men det finns tecken pÄ att det gÄr snabbare Àn vi tidigare trott.

”Det Ă€r intressant att fundera över hur snabb processen att bryta ner mikroplast till nanoplast Ă€r. Det kanske gĂ„r mycket snabbare Ă€n vad vi har trott. Nu visar vĂ„ra resultat att UV-strĂ„lning pĂ„verkar nanopartiklarna; som ocksĂ„ bryts ner av bakteriella och mekaniska processer. Eftersom nanomaterial har en vĂ€ldigt stor yta i förhĂ„llande till massan kanske det bara sĂ€ger poff och sĂ„ finns inga partiklar kvar”, sĂ€ger Tommy Cedervall.

Forskarna pÄpekar att det behövs mer forskning för att vara sÀkra pÄ exakt hur nanoplaster beter sig i naturen och hur de pÄverkar miljön, men det finns klara möjligheter att nanoplasterna inte Àr sÄ farliga för miljön som vi trott och att det bryts ner snabbare Àn förvÀntat.

”Om sĂ„ Ă€r fallet kanske vi inte behöver vara sĂ„ oroliga för nanoplasternas eventuella effekter, i alla fall inte för daphnier, speciellt eftersom vĂ„ra resultat nu visar att de inte behöver vara skadliga. Samtidigt vet vi inte vad som hĂ€nder om och nĂ€r dessa partiklar tar sig högre upp i nĂ€ringskedjan. Halterna av kemikalier riskerar att bli högre hos fiskar Ă€n hos plankton, och vi vet inte hur nanoplast pĂ„verkar mĂ€nniskor Ă€nnu”, sĂ€ger Tommy Cedervall.

LÀs hela studien hÀr.

🩠 Bakterier kan rensa sjöar frĂ„n plast
RÀtt blandning av bakterier i en sjö kan mer Àn fördubbla bakteriernas förmÄga att bryta ner plast.
🍄 PlastĂ€tande svampar - lösningen pĂ„ plastföroreningar?
Forskare tror att vissa svampar med förmĂ„gan att konsumera polyuretan – som Ă€r en av huvudingredienserna i plastprodukter – Ă€r nyckeln till att stĂ€da upp plastföroreningar pĂ„ vĂ„r jord.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.