Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍄 PlastĂ€tande svampar - lösningen pĂ„ plastföroreningar?

🍄 PlastĂ€tande svampar - lösningen pĂ„ plastföroreningar?

Forskare tror att vissa svampar med förmĂ„gan att konsumera polyuretan – som Ă€r en av huvudingredienserna i plastprodukter – Ă€r nyckeln till att stĂ€da upp plastföroreningar pĂ„ vĂ„r jord.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Det finns vissa svamparter med förmÄgan att konsumera polyuretan, som Àr en av de centrala ingredienserna i plastprodukter. Vissa forskare tror att dessa svampar kan vara en nyckel till att stÀda upp plastföroreningar pÄ vÄr jord.

Svampar kan anvÀnda en naturlig process som kallas mycoremediation för att isolera eller bryta ned föroreningar i miljön. TreeHugger förklarar att mycoremediation Àr en form av bioremediation som kan förekomma naturligt, eller införas medvetet, för att bryta ned olika typer av miljöföroreningar.

År 2020 förklarade en studie, publicerad i Biotechnology Reports, att det Ă€r mer effektivt och miljövĂ€nligt samt kostnadseffektivt att anvĂ€nda mycoremediation Ă€n andra metoder för bortskaffande av jordbruksavfall som herbicider, bekĂ€mpningsmedel och cyanotoxiner.

Det finns en svampart som heter Pestalotiopsis microspora som lever av plast och kan göra sÄ i mycket mörka miljöer utan syre. I grund och botten betyder detta att den hÀr typen av svamp kan leva i avfallsanlÀggningar, i komposteringssystem och till och med "överleva pÄ botten av stora deponier", förklarar TreeHugger.

I en studie gjord av David Hawksworth och Robert LĂŒcking kom de fram till att det finns mellan tvĂ„ och fyra miljoner svamparter i vĂ€rlden. Med sĂ„ mĂ„nga olika arter Ă€r möjligheterna till synes oĂ€ndliga. Enligt TreeHugger har forskare hittat svampar som Ă€ter plast. Vissa av dem Ă€r mycket sĂ€llsynta, medan andra kan hittas pĂ„ lokala marknader.

En studie gjord 2011, ledd av Johnathan Russell frÄn Yale University, fann svampen Pestalotiopsis microspora i Ecuadors regnskog. De upptÀckte att svampen kan vÀxa pÄ polyuretan (en av de vanligaste polymererna i plastprodukter) och anvÀnda den som sin enda kolkÀlla. Enligt forskargruppen frÄn Yale sÄ kan arten leva i miljöer bÄde med och utan syre, bryta ner och smÀlta polyuretan innan den omvandlas till organiskt material. Under ett experiment sÄg teamet en betydande minskning av plastmaterialet efter bara tvÄ veckor.

Andra svampar som Pleurotus ostreatus och Schizophyllum commune kan förvandla plast till mat som kan konsumeras av mÀnniskor. Svampen Aspergillus tubingensis kan bryta ner polyester och polyuretan till mycket mindre bitar pÄ bara tvÄ mÄnader.

TreeHugger förklarar att det kan vara vÀldigt knepigt att introducera nya organismer, som svampar, i miljöer som till exempel havet. Newsweek presenterade ett tillvÀgagÄngssÀtt efter att Yale-teamet hittat P. microspora och det innebÀr att först samla in plasten och sedan lÄta svampen göra sitt arbete i en kontrollerad miljö.

Det har visat sig framgÄngsrikt att dra nytta av svamparter och med mer forskning sÄ kan dessa organismer hjÀlpa oss att börja lösa vÄra plastföroreningsproblem.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.