Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☘ Modifierade växter klarar torka mycket bättre

☘ Modifierade växter klarar torka mycket bättre

Genom att genetiskt modifiera ämnet lignin har forskare lyckats få växter att återhämta sig från torka snabbare.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En av effekterna av klimatförändringarna är att svår torka kommer att bli vanligare, vilket i sin tur hotar livsmedelsförsörjningen i stora delar av världen. Men en studie från Stockholms universitet visar att det går att skapa växter som klarar torka bättre än dagens varianter.

Forskarna har genetiskt modifierat ligninet i växter. Lignin är en polymer som gör det möjligt för växter att leda vatten och stå upprätt. Utan lignin skulle växter varken kunna växa eller överleva.

”Växter är uppbyggda av många olika typer av celler, några av dem är förstärkta med lignin och sätts samman med varandra för att bilda ett rör som leder vatten, som ett sugrör för att dricka en drink. Lignin är så starkt att rörcellerna kan motstå vakuum medan andra celler blir helt tillplattade”, säger Delphine Ménard, forskare vid Stockholms universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Problemet har varit att lignin inte har någon kod som går att modifiera. Det är i alla fall vad forskarvärlden trott. Men i den här studien visar forskarna att ligninet använder en sorts kemisk kod för att justera sig för att fungera optimalt och motstå stress.

”Det krävs bara en enkel kemisk förändring; att en enda väteatom överförs från alkohol till aldehyd för att göra växter mycket motståndskraftiga mot torka under förhållanden där alla alkoholrika växter skulle dö”, säger Edouard Pesquet, forskare vid Stockholms universitet och en annan av forskarna bakom studien.

Upptäckten visar att det kan vara möjligt att modifiera växter så att de klarar torka bättre utan att det påverkar växtstorlek eller fröavkastning.

”Dessa resultat förändrar vår syn på hur lignin och vatten leds i en växt. De öppnar också upp för möjligheter att använda ligninkoden till att förbättra grödor och träd för att hantera problem med vattentillgång. Modifieringen av ligninkemin på cellnivå är en mekanism som kan göra det möjligt för växter att växa, återfukta sig och stå emot påfrestningar från klimatförändringar”, säger Edouard Pesquet.

Läs hela studien här.

🍚 Superris ger 40 procent större skördar
Genom att kopiera en enda gen i en risplanta går det att öka skördarna och minska behovet av konstgödsel betydligt.
🌾 Supervete kan växa i saltjord
En ny variant av vete kan växa i salthaltig jord och ger bättre avkastning än dagens vetesort.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.