Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⛵ Miljövänlig båtfärg är effektivare än miljöfarliga alternativ

⛵ Miljövänlig båtfärg är effektivare än miljöfarliga alternativ

Silikonbaserade båtbottenfärger är bättre för både miljön och för båtskroven.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Många båtägare målar båtskrovet med kopparbaserad färg för att hindra exempelvis havstulpaner, musslor och alger från att fästa sig på skrovet. Dessvärre utgör kopparbaserade färger ett miljöproblem i Östersjön och nu visar en studie att det inte finns någon anledning att inte gå över till de miljövänliga alternativ som finns.

En forskargrupp från Chalmers, Göteborgs Universitet och IVL Svenska Miljöinstitutet har jämfört kopparbaserad båtbottenfärg med giftfri silikonbaserad färg. Resultatet blev att den miljövänliga färgen inte bara är lika bra som kopparfärgen utan rent av bättre. Studien varade egentligen i ett år, men resultatet gäller även över längre tid.

”Vi har faktiskt låtit våra testpaneler vara kvar på en av testplatserna. Dessa har nu varit under ytan i över två års tid och vi kan konstatera att silikonfärgen fortfarande fungerar bra och, framför allt, är bättre än kopparfärgen, säger Maria Lagerström, forskare i maritim miljövetenskap på Chalmers och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

De svarta panelerna på bilden är målade med giftfri silikonbaserad färg, de röda med kopparbaserad färg och de vita är helt obehandlade. Som synes ger den miljövänliga färgen det bästa skyddet.

Problemet med kopparfärger är att koppar är en tungmetall som inte bryts ner i miljön. Kopparen läcker ut från bottenfärgen och förgiftar livet i havet. Trots det är kopparbaserad färg fortfarande mycket vanligare än miljövänliga silikonbaserade färger.

”Gemensamt för både fartygsindustrin och fritidsbåtssektorn är att de är traditionella. Man gillar att använda de produkter man är van vid och man är dessutom skeptisk till att giftfria alternativ verkligen fungerar”, säger Maria Lagerström.

Förhoppningen är att resultaten från studien ska övertyga fler om att det är bättre att använda silikonfärger för att måla båtskrov. Både för båten och för miljön.

”Det här innebär att vi nu har en fantastisk möjlighet att drastiskt minska tillförseln av tungmetallen till vårt känsliga innanhav. Detta är den första oberoende vetenskapliga studien som visar att silikonfärger är mer effektiva än kopparbaserade färger i Östersjöområdet”, säger Maria Lagerström.

Läs hela studien här.

🌱 Ålgräsplantering ger klarare havsvatten och gynnar biologisk mångfald
Plantering av ålgräs har uppvisat positiva resultat i Bohusläns södra skärgård. Till följd har vattnet blivit klarare samtidigt som den biologiska mångfalden gynnas.
🐬 Världens hav kan vara friska och fulla med liv igen till 2050
Miljöförstöring och utfiskning har gett oss sjuka hav och krympande bestånd, men en forskningsrapport visar att vi kan reparera skadorna på 30 år.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.