Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Kan kärnavfall bli batterier som varar i tusentals år?

🔋 Kan kärnavfall bli batterier som varar i tusentals år?

NDB påstår sig ha lösningen på hur vi ska hantera kärnavfall och hur vi ska ha ständig tillgång till el under elektrifieringen av världen – diamantbatterier tillverkade av kärnavfall.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

NDB, ett företag baserat i Kalifornien, USA, påstår sig ha hittat lösningen på hur vi ska hantera kärnavfall samt hur vi ska ha tillgång till batterier som klarar av att det ökande beroendet av elektricitet i bland annat färdmedel, skriver Physics-Astronomy.com

Företaget säger sig ha byggt ett batteri enbart med hjälp av radioaktivt avfall från kärnkraftverk. Batteriet ska enligt dem ha en livstid på upp till 28 000 år i föremål som enbart nyttjar små mänger energi. Dessutom ska det generera sin egen elektricitet, snarare än lagra och utvinna elektricitet skapad någon annanstans. Och trots att batteriet är gjort utan radioaktivt material, avger det mindre radioaktiv strålning än en mänsklig kropp, och är således helt ofarligt.

Hur fungerar det?

Batteriet tillverkas av grafit, en vanlig restprodukt från kärnkraftverk. I grafiten finns en kol-14, en radioisotop mest känd för sin användning inom arkeologi, för att åldersbestämma uråldriga föremål – tack vare sin halveringstid på 5 730 år. När kol-14 sönderfaller bildas kväve 14, en antineutron, och en betasönderfall-elektron, något som företaget misstänkte kunde utnyttjas för att skapa elektricitet.

Genom att rengöra grafiten och omvandla den till mikroskopiska diamanter, påstår NDB att de tillverkat kol-14-diamanter som tillverkar stora mängder elektricitet. Då dessa diamanter fortfarande är radioaktiva, inkapslas de i icke radioaktiva diamanter av kol-12. Således har dessa batterier ett skyddande skal som hindrar strålningen från att spridas, samtidigt som skyddet i sig är garanterat att – i princip aldrig – gå sönder.

Nuvarande läget

NDB har hittills gett ut ett proof-of-concept, och meddelar att arbetet med att få till marknadsprototyper är på väg i samband med att deras labb öppnar upp igen efter Covid-19. De räknar sedan med att en den första varianten, med låg kapacitet, kan vara på marknaden inom ett par år. Om ungefär 5 år räknar de med att ett batteri med högre kapacitet kan vara på marknaden.

🔋 En matematisk modell kan ge oss bättre batterier
Forskare har hittat en metod att se hur olika material kan påverka litiummetallbatterier utan att behöva göra fysiska experiment.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.