Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Kan kĂ€rnavfall bli batterier som varar i tusentals Ă„r?

🔋 Kan kĂ€rnavfall bli batterier som varar i tusentals Ă„r?

NDB pĂ„stĂ„r sig ha lösningen pĂ„ hur vi ska hantera kĂ€rnavfall och hur vi ska ha stĂ€ndig tillgĂ„ng till el under elektrifieringen av vĂ€rlden – diamantbatterier tillverkade av kĂ€rnavfall.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

NDB, ett företag baserat i Kalifornien, USA, pÄstÄr sig ha hittat lösningen pÄ hur vi ska hantera kÀrnavfall samt hur vi ska ha tillgÄng till batterier som klarar av att det ökande beroendet av elektricitet i bland annat fÀrdmedel, skriver Physics-Astronomy.com

Företaget sÀger sig ha byggt ett batteri enbart med hjÀlp av radioaktivt avfall frÄn kÀrnkraftverk. Batteriet ska enligt dem ha en livstid pÄ upp till 28 000 Är i föremÄl som enbart nyttjar smÄ mÀnger energi. Dessutom ska det generera sin egen elektricitet, snarare Àn lagra och utvinna elektricitet skapad nÄgon annanstans. Och trots att batteriet Àr gjort utan radioaktivt material, avger det mindre radioaktiv strÄlning Àn en mÀnsklig kropp, och Àr sÄledes helt ofarligt.

Hur fungerar det?

Batteriet tillverkas av grafit, en vanlig restprodukt frĂ„n kĂ€rnkraftverk. I grafiten finns en kol-14, en radioisotop mest kĂ€nd för sin anvĂ€ndning inom arkeologi, för att Ă„ldersbestĂ€mma urĂ„ldriga föremĂ„l – tack vare sin halveringstid pĂ„ 5 730 Ă„r. NĂ€r kol-14 sönderfaller bildas kvĂ€ve 14, en antineutron, och en betasönderfall-elektron, nĂ„got som företaget misstĂ€nkte kunde utnyttjas för att skapa elektricitet.

Genom att rengöra grafiten och omvandla den till mikroskopiska diamanter, pĂ„stĂ„r NDB att de tillverkat kol-14-diamanter som tillverkar stora mĂ€ngder elektricitet. DĂ„ dessa diamanter fortfarande Ă€r radioaktiva, inkapslas de i icke radioaktiva diamanter av kol-12. SĂ„ledes har dessa batterier ett skyddande skal som hindrar strĂ„lningen frĂ„n att spridas, samtidigt som skyddet i sig Ă€r garanterat att – i princip aldrig – gĂ„ sönder.

Nuvarande lÀget

NDB har hittills gett ut ett proof-of-concept, och meddelar att arbetet med att fÄ till marknadsprototyper Àr pÄ vÀg i samband med att deras labb öppnar upp igen efter Covid-19. De rÀknar sedan med att en den första varianten, med lÄg kapacitet, kan vara pÄ marknaden inom ett par Är. Om ungefÀr 5 Är rÀknar de med att ett batteri med högre kapacitet kan vara pÄ marknaden.

🔋 En matematisk modell kan ge oss bĂ€ttre batterier
Forskare har hittat en metod att se hur olika material kan pÄverka litiummetallbatterier utan att behöva göra fysiska experiment.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.