Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 En matematisk modell kan ge oss bĂ€ttre batterier

🔋 En matematisk modell kan ge oss bĂ€ttre batterier

Forskare har hittat en metod att se hur olika material kan pÄverka litiummetallbatterier utan att behöva göra fysiska experiment.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Litiumjonbatterier anvÀnds i allt frÄn mobiltelefoner till elbilar, men de har sina begrÀnsningar och det forskas mycket pÄ nÀsta generations batterier. En kandidat Àr litiummetallbatterier som vÀger mindre, laddar snabbare och som kan lagra mer energi.

Ett stort problem med litiummetallbatterier Ă€r att de bildar mycket dendriter. Det Ă€r en sorts ”fingrar” som trĂ€nger igenom barriĂ€ren mellan batteriets delar och orsakar kortslutningar eller rent av brĂ€nder.

Nu har forskare frÄn Stanford University i USA kommit ett steg nÀrmare att lösa det problemet. De har utvecklat en matematisk modell som visar hur och varför dendriterna bildas.

Med hjÀlp av modellen kan de och andra forskare fÄ vÀrdefull information om vilka materialkombinationer som bÀst stÄr emot bildandet av dendriter. NÄgot som kan skynda pÄ forskningen inom omrÄdet ordentligt hoppas forskarna. Redan nu gÄr det att se att vissa flytande kristaller och geler skulle kunna minska problemet med dendriter.

Forskarlaget ska nu gÄ vidare och bygga en digital tvilling av litiummetallbatterier med hjÀlp av modellen. Den digitala tvillingen skulle dÄ kunna anvÀndas för att experimentera med olika material i en dator i stÀllet för att köra dyra och tidsödande fysiska experiment.

LÀs hela studien hÀr.

🔋 Genombrottet som kan revolutionera batterianvĂ€ndningen
Ett genombrott för produktionen av superkondensatorer tros kunna mÄngdubbla batteriers livslÀngd och drastiskt minska laddningstiden för vardagliga föremÄl.
🔋 NĂ€sta generation batteri nĂ€rmar sig – lagrar tre gĂ„nger mer Ă€n dagens
Mycket forskning pÄgÄr att framstÀlla effektivare och miljövÀnligare batterier. Litiumsvavelbatterier Àr en het kandidat som kan anvÀndas i allt frÄn smarta telefoner till elfordon.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.