Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 En matematisk modell kan ge oss bättre batterier

🔋 En matematisk modell kan ge oss bättre batterier

Forskare har hittat en metod att se hur olika material kan påverka litiummetallbatterier utan att behöva göra fysiska experiment.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Litiumjonbatterier används i allt från mobiltelefoner till elbilar, men de har sina begränsningar och det forskas mycket på nästa generations batterier. En kandidat är litiummetallbatterier som väger mindre, laddar snabbare och som kan lagra mer energi.

Ett stort problem med litiummetallbatterier är att de bildar mycket dendriter. Det är en sorts ”fingrar” som tränger igenom barriären mellan batteriets delar och orsakar kortslutningar eller rent av bränder.

Nu har forskare från Stanford University i USA kommit ett steg närmare att lösa det problemet. De har utvecklat en matematisk modell som visar hur och varför dendriterna bildas.

Med hjälp av modellen kan de och andra forskare få värdefull information om vilka materialkombinationer som bäst står emot bildandet av dendriter. Något som kan skynda på forskningen inom området ordentligt hoppas forskarna. Redan nu går det att se att vissa flytande kristaller och geler skulle kunna minska problemet med dendriter.

Forskarlaget ska nu gå vidare och bygga en digital tvilling av litiummetallbatterier med hjälp av modellen. Den digitala tvillingen skulle då kunna användas för att experimentera med olika material i en dator i stället för att köra dyra och tidsödande fysiska experiment.

Läs hela studien här.

🔋 Genombrottet som kan revolutionera batterianvändningen
Ett genombrott för produktionen av superkondensatorer tros kunna mångdubbla batteriers livslängd och drastiskt minska laddningstiden för vardagliga föremål.
🔋 Nästa generation batteri närmar sig – lagrar tre gånger mer än dagens
Mycket forskning pågår att framställa effektivare och miljövänligare batterier. Litiumsvavelbatterier är en het kandidat som kan användas i allt från smarta telefoner till elfordon.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.