Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻️ Alger kan ge klimatnetural cement

♻️ Alger kan ge klimatnetural cement

Forskare har hittat en metod för att göra cement där utvinningen av kalkstenen ersätts med odling av kalksten. Genom att den här processen kan produktionen av cement bli helt klimatneutral – och kanske till och med absorbera mer CO2 än vad den släpper ut.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Cement används världen över och är ett av de viktigaste byggmaterialen i det moderna samhället. Totalt står cementproduktionen för ungefär 7 procent av de årliga utsläppen av växthusgaser – en siffra som snart kan vara nere på, eller till och med klättra nedanför noll.

En av de stora växthusbovarna när det kommer till cement är brytningen och processeringen av kalksten, som används i den vanligaste typen av cement. Ett projekt som drivs av University of Colorado Boulder och University of North Carolina Wilmington har utvecklat en metod där alger används för att odla kalksten, iställer för att bryta den. Den odlade kalkstenen kan sedan användas i cement, och således försvinner stora delar av de växthusgasutsläpp som vanligtvis är kopplade till cementtillverkning.

- Vi tror att vi har en av de bästa, om inte den bästa lösningen för cement- och betongindustrin för att adressera dess kolproblem, säger Wil Srubar, chefsutredare i projektet.

Inte bara minskade utsläpp

Metoden innebär inte bara att utsläpp minskar genom att man undviker att utvinna och att bränna kalkstenen, utan även genom att den algbaserade kalkstenen absorberar koldioxid genom fotosyntes. Utöver att 2 gigaton koldioxid undviks att släppas ut, skulle 250 ton koldioxid bindas i kalket, förutsatt att all cementproduktion övergår till den här metoden, skriver University of Colorado. Enligt Srubar är det teoretiskt möjligt att den här övergången sker över natten, genom att biogen kalksten bara kopplas in i den moderna cementtillverkningen, och brytningen av kalksten avslutas.

- Vi ser en värld där användningen av betong, så som vi redan är bekanta med den, är en mekanism för att läka planeten. Vi har verktygen och tekniken för detta idag, fortsätter Srubar.

Kan odlas världen över

Mikroorganismerna som krävs för processen är hårdlivade små varelser, som kan leva i båda varmt och kallt, både i sötvatten och saltvatten. Således finns det inga direkta miljömässiga hinder för att odla kalksten världen över. Enligt forskarslagets uppskattning krävs det ungefär 1 till 2 miljoner tunnland av öppna vattendammar för att tillverka allt kalk som USA behöver under ett år, vilket motsvarar ungefär 1 procent av all landmassa som används till att odla majs i USA.

Utöver just kalksten kan mikroalgerna även användas till att utvinna bland annat proteiner, sockerarter och kolhydrater som kan användas i biobränsle, mat och kosmetika. Således kan algerna också bli en källa till andra, dyrare biprodukter – och därmed hjälpa till att minska kostnaderna för själva kalkproduktionen.

- Vi tillverkar mer betong än något annat material på planeten, och det innebär att det berör allas liv. Det är otroligt viktigt för oss att komma ihåg att detta material behöver vara prisvärd och enkelt att producera, och förmånerna behöver delas på en global skala, avslutar Srubar.

🏡 Mossa på byggnader renar luften
Denna holländska startup täcker in byggnader i mossa för att rena luften i stadsområden.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.